Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Operace opačného kolena

Dobrý den,
moje sestra podstoupila tento týden artoskopickou operaci kolene. Koleno zkoušeli lékaři řešit rehabilitacemi které nebyly úspěšné, proto doktor rozhodl o operaci levého kolene, bylo uděláno kompletní vyšetření levého kolena. Všechno bylo připraveno k operaci, ještě na pokoji bylo její levé koleno označeno zelenou tečkou které má být operováno. Po operaci se sestra probudila na pokoji a místo levého kolene zjistila,že jí bylo operováno koleno pravé.

Byli jsme se informovat k lékaři proč operoval opačné koleno. Lékař řekl, že z toho důvodu, že bylo pravé koleno v horším stavu, proto se rozhodl operovat pravé. Ještě bych chtěl poznamenat, že s tím pravým kolenem neměla sestra nikdy žádný problém ani sebemenší bolesti a nikdy nepodstoupila ani žádné vyšetření toho pravého kolene. Chtěl bych se zeptat jestli má lékař právo operovat opačné koleno bez jakékoliv předešle informovanosti pacienta. Děkuji moc za odpověď. 

Briza

Odpověď:

Dobrý den,

každý lékařský zákrok musí být až na stanovené výjimky proveden se souhlasem pacienta. Tento souhlas musí být informovaný, což znamená, že pacient by měl být před jeho udělením řádně poučen. Pacient musí být informován také při každé změně odsouhlasené léčby, to neplatí pouze pokud jsou zároveň splněny tři podmínky:

1) souhlas pacienta nelze získat (pacient je například v bezvědomí)

2) zákrok je nezbytný pro záchranu pacientova života a zdraví

3) zákrok musí být proveden bezodkladně.

Lékař tedy pochybil, že neinformoval Vaší sestru o plánované změně léčby a nevyžádal si její souhlas ke změněné léčbě. Mohlo také dojít k tomu, že lékař si spletl pravou a levou nohu a tedy svým pochybením mohl Vaší sestře škodu na zdraví, pokud operoval zdravé koleno.

Doporučovali bychom Vaší sestře nejprve si pořídit zdravotnickou dokumentaci o operaci kolene. Tu může sehnat tak, že si zažádá o nahlédnutí a ofotí si ji fotoaparátem nebo může přímo zažádat o kopii zdravotnické dokumentace nemocnici, zde Vám však může nemocnice naúčtovat náklady na pořízení kopie. Mohlo by být pro další postup užitečné zkonzultovat postup lékaře s jiným lékařem, kterému Vaše sestra důvěřuje, např. s tím, který ji operaci doporučil a poprosit ho o lékařský posudek. 

Pokud byste chtěli získat od nemocnice finanční odškodnění, můžete se nejprve pokusit o mimosoudní vyrovnání. To můžete zahájit s nemocnicí doporučeným dopisem s vylíčením situace a případně přiložit i lékařský posudek od jiného lékaře. Jedním druhem mimosoudního řešení sporů je mediace, více o ní se můžete dočíst na našich stránkách v sekci Mediace: mimosoudní řešení sporů.

V případě, že byste nebyli při mimosoudním řešení úspěšní či chcete rovnou řešit situaci soudní cestou, je možné podat žalobu na náhradu škody a žalobu na ochranu osobnosti. V tomto případě bychom Vám doporučili poradit se nejprve s advokátem. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou nebo můžete využít webových stránek www.potrebujipravnika.cz. Více v sekci Soudní řešení.

Je také možnost podat na lékaře stížnost a to buď k České lékařské komoře, k řediteli nemocnice nebo  ke zřizovateli nemocnice. Podání stížnosti je bezplatné, nelze se však jejím prostřednictvím domáhat finančního odškodnění. Více o stížnostech se můžete dozvědět na našich stránkách v sekci Stížnosti.

Vaše Férová nemocnice

 

8.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS