Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakovaně špatně vytažená placenta

Dobrý den, 

rádi bychom se zeptali, jakou máme šanci na úspěch v případě žaloby na nemocnici z důvodu opakovaně špatně provedené revize. Po tom, co po porodu nedošlo k samovolnému porodu placenty, mi byla placenta vytažena pod narkózou. Následně můj gynekolog na kontrole zjistil, že placenta nebyla dostatečně vytažena a je nutné, aby došlo k dočištění, opět pod narkózou. Po zákroku se u mého gynekologa opět prokázali zbytky placenty a mě tedy čeká třetí revize. Chtěla bych získat od nemocnice odškodnění, neboť se prodloužili mé zdravotní obtíže a manžel má komplikace v práci kvůli hlídání dětí. 

Děkuji za odpověď

Lola2002

Odpověď:

Dobrý den, 

je nám líto, že zažíváte takové komplikace. Základem úspěchu v případě žalob vůči zdravotnickým zařízením jsou informace ze zdravotnické dokumentace. Doporučujeme tedy si vyžádat kopii dokumentace od porodu až po poslední zákrok a současně si vyžádejte i dokumentaci od Vašeho gynekologa.

V případě, že se rozhodnete pro soudní řešení sporu doporučujeme obrátit se na advokáta zabývajícího se zdravotnickým právem, nalézt jej můžete zde. S ním dále zkonzultujete vše potřebné. Pokud byste se rozhodla řešit situaci bez pomoci advokáta, zvažte vyhotovení znaleckého posudku z oboru porodnictví, který by Vám před samotným řízením mohl více říct o Vaší šanci na úspěch. Znalce můžete nalézt zde.

My bychom Vaší situaci ze všeho nejdříve řešili mimosoudní cestou, a to mimosoudní cestou pomocí stížnosti. Ta se podává přímo zdravotnickému zařízení, které má následně povinnost se do 30 dnů dohodnout na ústním projednání. Pokud by toto nevedlo k Vaší spokojenosti, je možné podat stížnost i ke správnímu orgánu. K mimosoudnímu řešení naleznete více informací zde. Tato cesta je i nejméně nákladná, proto doporučujeme jí vždy začít a pak případně přejít k soudnímu řešení. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

20.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS