Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

odškodnění

Dobrý den,
můj otec, kterému je 91 let byl tento týden hospitalizován v nemocnici se srdeční arytmií a zavodněním plic. Po jednom lékařském zákroku s anestezií, kdy si musel předem vyjmout zubní protézy, se tyto zubní protézy ztratily a už se nenašly.


Jaký má nárok na odškodnění, když cena těchto protéz zaručeně překročí limit náhrady 5000,-Kč? Pacient přece nenese žádnou odpovědnost za tuto ztrátu, tu má podle mě personál nemocnice.

Jak pokračovat dále při vymáhání náhrady?

Děkuji za odpověď

Pája

Odpověď:

Dobrý den,

nemocnice je ubytovacím zařízením svého druhu, proto se na něj vztahuje zvláštní úprava odpovědnosti za škodu na věcech vnesených a odložených obsažená v Občanském zákoníku. Zde je řečeno, že provozovatel ubytovacího zařízení je odpovědný za ztrátu věcí, které jsou přineseny do prostor, které byly vyhrazeny k ubytování nebo uložení věcí, případně předány provozovateli či jeho pracovníkům k úschově. Prostorem „vyhrazeným k uložení věcí“ není jen trezor, ale i noční stolek či skříň v pokoji pacienta.
 
Posuzuje se také, zda nelze spatřovat odpovědnost za vzniklou škodu na straně pacienta. Roli hraje, zda byl pacient upozorněn na to, že pokoje se v nepřítomnosti pacientů neuzamykají a zda byla pacientovi možnost dát si cennosti do úschovy.
 
Právo na náhradu škody je třeba uplatnit bez zbytečného odkladu u nemocnice nebo u příslušného soudu. Pokuste se dosáhnout smírného řešení dohodou s nemocnicí, pokud Vám nemocnice nevyjde vstříc, zvažte podání žaloby.
 
Projekt Férová nemocnice Ligy lidských práv bohužel nevede žádný seznam advokátních kanceláří s hodnocením jejich kvality. Advokáta zabývajícího se medicínským právem však můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou nebo můžete využít webových stránek www.potrebujipravnika.cz.
 
Vaše férová nemocnice

27.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS