Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí péče

Dobrý den,
 

prosím o radu. Docházela jsem se synem k dětské psycholožce, kdy jsem jí dopředu upozornila, že manžel s jakoukoliv psychologickou péčí dítěte/dětí nesouhlasí. Přesto byla ochotná syna do péče vzít. Po několika sezeních jsem však obdržela od dané psycholožky sms zprávu, že na základě telefonátu od otce a vyjádření jeho nesouhlasu ruší následující setkání a syn již nadále není v její péči. Velmi mne zaskočilo, že nejdříve syna do péče vzala, a to i přes upozornění, že otec nebude souhlasit, protože souhlasu obou rodičů zde není zapotřebí, neboť zákon to upravující byl již zrušen a dále, že se zde nejedná o lékařský zákrok. Překvapuje mě, že k ukončení terapie syna psycholožce stačil pouze telefonát, kdy na základě žádosti osoby, která se představila jako otec dítěte a kterou nikdy neviděla, psychologickou péči o dítě ukončila. Jsem přesvědčená, že přerušení kontinuity psychologické péče škodí především dítěti, neboť je to již v řadě několikátý psycholog, kdy byla péče ukončena z důvodu naléhání na psychologa nebo nesouhlasu vyjádřeného otcem. Otec je přesvědčen, že ani jedno z našich dětí péči psychologa nepotřebuje, protože ji "nepotřebují a zatěžuje je to". Pro úplnost uvádím, že kontinuitu psychologické péče ve svém rozsudku doporučil zachovat a předpokládal ji i Opatrovnický soud a také to bylo doporučení Orgánu sociálně právní ochrany dětí. Jsem přesvědčena, že zde došlo k pochybení psycholožky a dále k poškození zájmů dítěte, které je nyní opět bez péče psychologa. Můj manžel je lékař a tímto samým způsobem již několikrát ovlivnil rozhodování lékařů, kteří byli později usvědčeni z etického pochybení a dostali pokutu. Prosím o radu, jak v dané situaci postupovat a zda si mohu nějakým způsobem na psycholožku stěžovat. Případně zda je zde prostor, jak řešit neustálé ovlivňování ostatních lékařů mým manželem - lékařem a zda to není již zneužití postavení lékařské pozice.


Děkuji

 

Emily

Odpověď:

Dobrý den,

obecně platí, že v záležitosti, která je pro dítě významná a je v jeho zájmu, se musí rodiče shodnout. Nicméně běžně stačí, pokud vysloví souhlas jeden rodič a druhý rodič nic namítá. Avšak Vy píšete, že otec danou léčbu blokuje. V takovém případě se můžete obrátit na soud a podat návrh, aby soud nahradil souhlas otce svým souhlasem. Pokud tak soud učiní, nebude již možné, aby otec léčbu ukončil. Pokud by se tak přesto stalo, jednalo by již o pochybení lékaře.

Dále neuvádíte věk Vašeho dítěte, což může být podstatné. Pokud je dítě starší 14 let vyžaduje se k návštěvě psychologa jeho souhlas. Pokud je dítě mladší, i tak je třeba k jeho názoru má přihlížet. Bližší informace můžete nalézt zde.

Před tím než přistoupíte k řešení věci soudní cestou, doporučovali bychom Vám, abyste se ještě  zkusila s otcem vašeho dítěte dohodnout. Sdělte mu, že odborná péče psychologa je podle názoru lékařů v zájmu dítěte. Dále ho také informujte, že v případě, že bude dál péči lékařů pro vašeho syna blokovat, tak podáte návrh soudu. Soud bude rozhodovat podle názoru odborníka, tedy pokud lékař péči doporučí, a nebude zde jiný závažný důvod, proč ji odmítat, tak soud nejspíše přivolí k tomu, aby Váš syn docházel k psychologovi. Vysvětlete proto svému manželovi lepší se dohodnout, než to řešit soudní cestou se všemi důsledky (včetně soudních poplatků). Pokud dohoda nebude možná, tak se skutečně můžete obrátit na soud.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS