Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí nemocnice provést vyšetření magnetickou rezonancí

Dobrý den,
ráda bych se dotázala, zda může nemocnice odmítnout provést pacientovi vyšetření, pokud má na ně doporučení, i když přístroj je plně funkční a aktuálně není nikdo objednán.
Před 14 dny jsem byla na centrálním příjmu nemocnice ošetřena lékařem z důvodu úrazu kolene na lyžích.
Po týdnu jsem se měla dostavit na kontrolu a vyšetření magnetickou rezonancí. Bohužel mi bylo sděleno, že lékař, který popisuje snímky z MRI, je sám dlouhodobě nemocen a v současné době není možné toto vyšetření absolvovat.
Bylo mi doporučeno, ať si zařídím vyšetření MRI v jiném zařízení. Bohužel objednací lhůty jsou velmi dlouhé a po obtelefonování asi 20 zařízení jsem zjistila, že nejbližší termíny jsou v 2. pol května či v červnu.
Kontaktovala jsem tedy znovu nemocnici, zda by bylo možné vyšetření magnetickou rezonancí absolvovat, jelikož přístroj je v provozu, obslužný personál by byl také k dispozici, jediné, co chybí, je lékař, který by snímky popsal - tedy určil jaké poškození kolene je na nich vidět. Stačily by mi pouze ty snímky, a lékaře, který by je popsal bych si domluvila mimo. Bohužel jsem se setkala se zamítavým stanoviskem, že toto není "standardní postup" a perosnál má nařízeno pacienty objednávat až od srpna. Pokoušela jsem se kontaktovat i ředitele nemocnice, zatím bezúspěšně.
To, že aktuálně tento drahý přístroj pro MRI není vytížen, vím s naprostou jistotou, jelikož již objednaní pacienti byly ze strany nemocnice obtelefonováni a termíny vyšetření jim byly zrušeny.
Vzhledem ke své práci a vzhledem k následnému čekání na operaci - pokud bude nutná - však potřebuji mít co nejdříve svůj zdravotní problém vyřešen a v případě nutnosti již nyní zařizovat možnost operace – lékař potřebuje vyloučit rupturu menisku a poškození vazů.
Předem Vám děkuji.

Sarah

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme Vaši nelehkou situaci, bohužel neznáme právní předpis, který by nemocnici donutil chovat se Vámi navrhovaným racionálním přístupem. Napadá nás možonost obrátit se na Vaši zdravotní pojišťovnu s podnětem, že jendnání nemocnice Vám brání v přístupu ke službám, jež Vám mají být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovna má ke změně situace lepší postavení než jednotlivec.

Další možností je podání stížnosti na chování zdravotnických pracovníků, více informací k podávání stížností naleznete zde. Stížností má zdravotnické zařízení povinnost se zabývat a případně se s ní můžete obrátit na zřizovatele nemocnice, kterým je pravděpodobně krajský úřed.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS