Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí návštěvy lékařem u nepohyblivého pacienta

Dobrý den,

moje babička byla před pár měsíci na vyšetření u neurologa. je téměř nebohyblivá a kromě jiných zdravotních potíží má zjevné potíže s vysokým krevním tlakem. Neurolog dal babičce zprávu pro jejího praktického lékaře ve které bylo i uvedeno, že doporučuje, aby jí byl pravidelně měřen tlak u ní doma z důvodu špatné pohyblivosti. Praktický lékař toto i přes osobní žádost odmítl z toho důvodu že na takovéto záležitosti nemá čas ani lidi a řekl jí, že si má zakoupit přístroj na měření tlaku domů a pokud na něj nemá, tak ať se jí na to složí rodina. myslím si, že toto jednání není uplně v pořádku ze strany lékaře, nehledě na to, že i kdybychom babičce přístroj zakoupili, nejsme kvalifikovaní k tomu, abychom posoudili, zda je ktevní tlak v pořádku či ne. Chtěla bych se tedy zeptat, zda je návštěva lékaře doma u pacienta součástí jeho praxe a je povinnen jí vykonat, nebo alespoň nějak zajistit a zda daná zákonem a nebo je to jen dobrovolná činnost, protože vím, že ostatní lékaři o kterých jsem slyšela, pochůzky po pacientech pravidelně vykonávají

vnučka

Odpověď:

Dobrý den,

lékař má povinnost dostavit se na návštěvu za picenty, kteří nejsou schopni kvůli svému zdravotnímu stavu přijít do ordinace. V případě, že toto lékař odmítá, tak porušuje povinnost a můžete si na tento postup stěžovat. Stížnost na lékaře můžete podat k české lékařské komoře a dále je na místě informovat pojišťovnu o porušení povinnosti, a to na základě toho, že pojištěnéhgo pacienta odmítá vyšetřit. Více o stížnostech naleznete v právní poradně Férové nemocnice a to zde.

Dále by bylo na místě uvažovat o změně lékaře, protože vztah lékaře a pacienta by měl být založen na důvěře a pochopení.

Vaše Férová nemocnice

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS