Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítání ze strany praktického lékaře

Dobrý den, přestěhovala jsem se a jízda k mé dosavadní PL mi nyní trvá nejméně 55 minut, což je neúnosné. Nyní bydlím naproti poliklinice, kde je několik praktických lékařů. Chtěla jsem se u některého registrovat, ale všichni mě odmítli s nejrůznějším odůvodněním - má plno, bere jen rodinné příslušníky, moje ulice k danému lékaři nespadá apod. Moje zdravotní pojišťovna mi nijak nepomohla, poslala mi jen seznam svých smluvních lékařů (což jsou všichni, neboť jde o jednu z největších pojišťoven) a radu, že mám obcházet a poptávat se. Jsem tedy už nějakou dobu bez skutečné lékařské péče, pokud bych onemocněla, nemám kam jít (vyjma hodinového cestování), případná návštěva mojí PL u mně je prakticky vyloučena. Co mám dělat a jak si mám zajistit lékařskou péči? Bojím se postupného zhoršení zdravotního stavu. Lucie

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

důvody z nichž Vás může lékař odmítnou přijmout do péče upravuje zákon zdravotních službách v § 48 odst. 1 zákona o zdravotních službách , viz zde. Ve Vašem případě je myslitelné pouze odmítnutí z důvodu překročení únosného pracovního zatížení lékaře Vaším přijetím. Ostatní důvody (rodinní příslušníci a špatná ulice) jsou v rozporu se zákonem.

Doporučujeme Vám tedy požádat Vámi zvolené lékaře o uvedení právního důvodu, který je vede k Vašemu odmítnutí a pokud, takový důvod nemají, musí Vás ze zákona přijmout. Pokud by domluva s lékařem nevedla k přijetí, můžete na lékaře podat stížnost, více ke stížnostem naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

11.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS