Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odložení očkování

Dobry den,

chtěla bych Vás požádat o radu.

Chci odklad očkování dítěte do deseti měsíců a poté začít očkovat. Mojí pediatričce jsem dala svoje písemné prohlášení o odkladu. To ji ale nestačí a vyhrožuje mi, že pokud nepodepíšu její negativní revers - odmítnuti splněni povinného očkování - tak prý si mám hledat jiného pediatra. Já ale očkovat chci, ale začít až v deseti měsících a vše se stihne do 18 měsíců a bude to podle vyhlášky. To ale doktorka nebere a neustále tvrdí, že ve vyhlášce je uveden začátek očkování 9 týdnech a nic nebráni tomu začít očkovat. Tvrdí, že to co říkám já - viz výše, je obcházení zákona. Má na to vůbec právo, vyhodit nás z registrace? Jak by se pak případně postupovalo dál? Já si nechci hledat jiného pediatra, ona vyhazuje nás. 

Dekuji za odpověď.



 

MR

Odpověď:

Dobrý den,

v první řadě platí, že rozhodně nemusíte a ani byste neměla podepisovat revers, jehož obsah neodpovídá Vaší skutečné vůli. Pokud tedy po Vás chce lékař podepsat, že odmítáte veškeré očkování a Vy jej chcete pouze odložit, nepodepisujte takový dokument. Naopak lékař by měl akceptovat přímo Vámi vypsaný formulář, v kterém jasně vyjadřujete, o co máte zájem.

Lékař může každopádně Vaši registraci zrušit pouze ze zákonem stanovených důvodů, například pokud odmítáte veškerou nabízenou léčbu. Zákonem vyjmenované důvody však na Vámi popsanou situaci nedopadají, protože Vy s léčbou souhlasíte, chcete ji pouze odložit. Pokud by Vás tedy odhlásil ze své péče i přesto, byl by to jednoznačný důvod pro podání stížnosti a dokonce i správní delikt, za který mu může být stanovena pokuta až 300 000 Kč.

Lékař Vám navíc musí vystavit zprávu, v které odůvodňuje ukončení Vaší péče. Nevydání této zprávy je také deliktem, který může být pokutován až do 100 000 Kč. Co se stížnosti a jejího podání týče, o ní se můžete více dočíst zde.

Domníváme se ale, že změnit lékaře pro Vás bude tou nejlepší volbou. Mezi lékařem a pacientem je velmi důležitý vztah vzájemné důvěry a respektu, tím spíše, pečuje-li o Vaše dítě. Z Vašeho popisu plyne, že byl tento vztah již velmi narušen a měla byste tak zvážit, zda chcete skutečně takovéhoto lékaře i přesto nadále navštěvovat. Zákon Vám umožňuje změnit lékaře jednou za každé tři měsíce v rámci Vaší zdravotní pojišťovny a nový lékař Vás navíc může odmítnout jen ze zákonem stanovených důvodů, například naplnění kapacity. Pojišťovna by Vám také měla pomoci najít ve Vašem okolí nového pediatra, rozhodnete-li se pro změnu.

Vaše Férová nemocnice.

14.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS