Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nezdařená operace mozku

Dobrý den

obracím se na Vás s prosbou o radu a pomoc. Moje maminka rok narození 1940 podstoupila v nemocnici operaci nádoru mozku. Podle lékařů  šlo o nádor nezhoubný ten nejednoduší typ. Operace měla být do 2 hodin trvání. Trvala ale prý 6 hodin. Do nádoru vedly 3 cévy. Jednu cévu po odstranění prý napojili a další dvě nebylo kam napojit. (toto nám sdělil ošetřující lékař při návštěvě v nemocnici) 

V důsledku toho mamince odumřel mozek, vůbec se neprobrala a k tomu přišly další komplikace zánět plic, močových cest, teploty, epileptické záchvaty a mrtvička na pravou stranu. Nyní maminku převezli na ARO . Tam podle vyjádření lékaře přijela se silným zápalem plic. Je v umělém spánku nyní se čeká až umře. Maminka podstoupila operaci 13.1.2016

Maminka přišla do nemocnice po svých, myslící normální člověk. Měla cukrovku a vlivem nádoru se ji motala občas hlava. To vše lékaři věděli.

Nevím co mám dělat. Strašně mě to "štve", a vyčítám si, že jsem mamince operaci nerozmluvila. Jsem si pouze dle mého názoru jista, že došlo k pochybní operatéra. Chtěla bych aby někdo celý postup operace a po operaci prověřil.

Musím podotknout, že sestřičky na oddělení JIP byly moc hodné a o maminku se staraly pěkně.

Nevím zda mi můžete pomoc. Všichni mi rozmlouvají jakékoliv spory s institucemi jako jsou nemocnice. Mamince to kvalitní život, nebo vůbec život nevrátí, ale třeba to pomůže jiným. Nechám si od Vás jako nestranné instituce poradit.

Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

Férová nemocnice je právní poradna, nepracuje u náš žádný zdravotník, a proto nemůžeme posoudit postup lékařů z medicínského hlediska. Nicméně, můžeme Vám poradit, jak můžete postupovat.

Pokud máte podezření na pochybení lékařů při poskytování léčby, tak bychom Vám poradili, aby si nejdříve zhotovila kopii zdravotnické dokumentace. Poté se zkusíte poradit s jiným lékařem, zda-li skutečně došlo k pochybení. Případně můžete zaplatit zhotovení znaleckého posudku, pokud máte podezření na možné komplikace. Seznam znalců můžete najít zde.

Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít do nemocnice a zkusit se dohodnout o náhradě škody případně nemajetkové újmy. Pokud nemocnice nebude souhlasit, můžete podat žalobu na lékaře a požadovat po něm náhradu škody. V takovém případe bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory.

Dále můžete na postup lékařů podat stížnost u vedení nemocnice a v případě nevyhovění i u zřizovatele nemocnice. Bližší informace o stížnosti můžete nalézt zde. Podání stížnosti je bezplatným úkonom. Nevýhodou však je, že nemocnice poměrně málokdy uzná své pochybení.

Vaše Férová nemocnice

15.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS