Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nezajištění prevence apnoe a neodhalení zlomeniny obratlů

Dobrý den,

 mám prosbu ohledně mamky. Mamka 2 roky čekala na výměnu kloubu v koleně. Předoperační vyšetření bylo v pořádku. Mamka trpí středně těžkou apnoe, Takže už asi pátým rokem má přístroj, který během spánku používá. V den operace, jí lékaři píchli nějaký ten “oblbovák“ před operací a dali ji na pokoj. Díky bohu byla s ní na pokoji hospitalizována paní, která byla sestra z ara  a nebýt jí, tak mamka je asi mrtvá. Zpozorovala, že se zpomaluje dech, takže jí musely oživovat. Při tom jí teda zlomily žebra, ano běžně se to při těchto situacích stává, takže 3 dny na aru, a pak standartní pokoj. Měla šílené bolesti a v těch bolestech aniž by mi někdo dal vědět, ji propustili domů. Samozřejmě měla takové bolesti, že jsme denně volali sanitku, která ji odvezla, nějaká ta injekce a zpět domů. Při posledním odvážení sanitkou jí teda zjistili zánět, zápal plic takže asi 3 týdny ležela v nemocnici. Pořád bolesti, tvrdili, že to jsou ty žebra a že vše bude dobré. Stále nějaké léky, ale ani 1 lék nepomáhá. Dodnes mamka leží ve velkých bolestech, a při včerejším rentgenu se zjistilo, že má zlomené dva hrudní obratle. A zjistila jsem, že v žádném lékařském papíru není napsáno ani, že má zlomená žebra ani obratle, prostě to zazdili. A taky ta zástava před operaci se stala jen proto, že jí lékaři zapomněli dát přístroj, který jí dodává kyslík a vymluvili se, že přístroj jsem tam mamce nedovezla, přitom při příjmu mamky si sestra vyplňovala papíry a psala si i že má přístroj s sebou a číslo přístroje. Takže mamka je bez operace a 3 měsíce v bolestech.

Mám nárok je zažalovat a vymáhat odškodné?

Děkuji moc

 

Petrinka

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu je nutné uvést, že nárok na případnou náhradu škody má Vaše matka, k tomu abyste ho mohla za ni uplatňovat Vy, by Vás musela zmocnit. Dále v odpovědi budeme předpokládat, že Vám matka takovýto souhlas udělila. V případech vnímaného zanedbání péče ze strany lékařů doporučujeme následující postup:

1. vyžádat si od nemocnice kompletní kopii zdravotnické dokumentace Vaší matky, včetně výsledku z případných CT a RTG vyšetření, která vám na žádost poskytnou na CD, k tomu jak žádat o kopie zdravotnické dokumentace více naleznete zde.

2. projít si kompletní zdravotnickou dokumentaci a zjistit, zda v ní něco nechybí (např. zpráva o převzetí přístroje na dodávání kyslíku), zeptejte se písemně nemocnice, zda chybějící dokumenty má k dispozici.

3. zformulovat stížnost na postup zdravotníků, ve které uvedete s jakým jednáním se Vaše matka setkala a v čem shledáváte pochybení (neposkytnutí přístroje proti apnoe, nezjištění zlomeniny obratle, neuvedení důležitých informací do lékařských zpráv). Uveďte, že se domníváte, že uvedeným postupem došlo k poškození zdraví Vaší matky, kterému se dalo předejít a že žádáte nemocnici, aby s k Vámi vnímanému pochybení vyjádřila. Více k podávání stížností naleznete zde.

4. obrátit se na soudního znalce z oboru zdravotnictví s otázkami na to, zda při péči o Vaši matku došlo  k pochybení (měla nemocnice zajistit použití přístroje?, měla a mohla nemocnice dříve odhalit zlomeninu obratlů? chybí v lékařských zprávách důležité informace?) a zda tato pochybení měla vliv na délku a bolestivost léčby. Seznam soudních znalců naleznete zde.

5. pokud Vám soudní znalec doloží, že k poškození zdraví v důsledku pochybení lékařů došlo, zvažte, zda se obrátit na advokáta, který Vám vypracuje žalobu na nemocnici. S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde. Na advokáta se můžete samozřejmě obrátit i dříve.

Z Vámi předloženého případu se domnívám, že k pochybení zdravotníků dojít mohlo a alespoň vysvětlení, co je vedlo k tomu, že nepoužili Vámi dodaný přístroj je na místě. Případný úspěch ve sporu bude záležet na názoru znalce v oblasti zdravotnictví.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS