Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nerozpoznaná zlomenina čelisti

Dobrý den,
babička byla před cca 6 týdny zraněna v nákupním centru. Okamžitě jsme ji převezli do nemocnice na ošetření. V nemocnici diagnostikovali naražené zuby a zlomenou ruku, ta byla zafixována sádrou. Dnes jsme ji dovezli s bolestmi zubů (nateklá dáseň a čelist) opět do nemocnice a tam diagnostikovali dvojitou zlomeninu čelisti.
Trápí nás samozřejmě dvě věci:
1) Proč v nemocnici nikdo neudělal rentgen hlavy (nejedná se o zanedbání)?
2) Jak se bude případná zlomenina léčit? Přeci jen se čelist již mohla 6 týdnů dávno hojit a možná už začala špatně srůstat.
Měla by babička nárok na odškodnění?
Díky za odpovědi

mp

Odpověď:

Dobrý den,

pokud máte pochybnosti o postupu Vašeho ošetřujícího lékaře, máte možnost stěžovat si u nemocnice, ve které lékař působí. Ve stížnosti popište veškeré okolnosti, případně dodejte kopii zdravotní dokumentace, kterého lékaře se událost týká a jaké pochybení v jeho jednání spatřujete. Ve stížnosti můžete žádat omluvu od nemocnice za způsobené nepříjemnosti, a dále i finanční odškodnění. Výši odškodnění můžete prodiskutovat s právníkem, který se podobnými spory zabývá. Seznam vhodných advokátů naleznete na internetu zde nebo zde. Tato výše náhrady bude zahrnovat jak dodatečně vynaložené náklady léčení, tak i určité zadostiučinění. Vzory stížností si můžete pročíst zde.

Samotné postupy lékaře hodnotit nemůžeme, jsme pouze právní poradna. Pro zhodnocení jeho jednání můžete kontaktovat například jiného lékaře, který posoudí, zdali nedošlo k pochybení, případně jeho jednání posoudí lékař určený nemocnicí v rámci vyřizování stížnosti. Ani Vám nemůžeme poradit, jak se bude zlomenina léčit, toto prodiskutujte s ošetřujícím lékařem. Pokud již nechcete na základě dosavadních zkušeností navštěvovat toho dosavadního, máte možnost žádat i jeho změnu.

Na postup konkrétního lékaře můžete reagovat i stížností k České lékařské komoře, ta je však limitována časově jedním rokem. V této stížnosti však nemůžete žádat finanční odškodnění, ale můžete zabránit opakování takových nedostatků v jiných případech v budoucnosti. Lékař tak může být komorou pokutován nebo mu může být i pozastavena lékařské praxe.

Vaše Férová nemocnice

23.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS