Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepropuštění na reverz

Dobrý den,

 

chtěla jsem se zeptat ležím s dcerou v nemocnici už či zítra to bude pátý den chtěla jsem od ni že podepíšu reverz a ze chci jít s dcerou domu protože bude silvestr a já mam dvě děti ještě doma a dcera,  se kterou ležím v nemocnici už je na tom mnohem lépe a doktorka mi řekla, že propustí jenom mě na reverz ale ze malou vůbec. Tvrdila mi, že je v ohrožení života, ale já tomu nevěřím, protože malá už je bez jakýkoliv problémů, ale lékařka tvrdí, že jí nevyšly výsledky. Chtěla jsem se jen zeptat, zda skutečně může takto jednat a nepropustit dceru ani na reverz.

 

Děkuji.

blaha

Odpověď:

Dobrý den,

správně se domníváte, že jednání lékařky nebylo v souladu se zákonem. Zdravotní služby mohou být pacientovi poskytovány pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, jak stanovuje § 34 odst. 1 zákona o zdravotních službách. Je právem pacienta takový souhlas odvolat a vyslovit tak nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb. V takovém případě je potřeba, aby pacient vyslovit nesouhlas s poskytováním služeb písemně – tedy takzvaný negativní revers, který se následně uloží do zdravotnické dokumentace pacienta (§ 34 zákona o zdravotních službách).

Existují však situace, za kterých lékař s negativním reversem souhlasit nemusí. Jsou to situace, za kterých lze podle zákona pacienta hospitalizovat i bez souhlasu. Jedná se o situace, které zpravidla souvisí s duševním onemocněním pacienta. V případě nezletilých pacientů jsou však tyto situace rozšířeny také na podezření na týrání, zneužívání nebo zanedbání péče ze strany zákonného zástupce (§ 38 odst. 2 zákona o zdravotních službách).

Personál nemocnice je tak oprávněn zamezit propuštění vaší dcery ze zdravotní péče pouze v případě, že má podezření na zanedbání Vaší rodičovské péče. V takovém případě by však měl své jednání řádně odůvodnit. Jestliže žádné takové podezření neexistuje, zdravotnický personál nemá právo propuštění Vaší dcery z nemocnice bránit. Je však nutné zdůraznit, že v takovém případě leží odpovědnost za následky tohoto propuštění zcela na Vás.

Na postup zdravotnického personálu si můžete stěžovat, a to buď vedení nemocnice, nebo poskytovateli zdravotních služeb, kterým je zpravidla kraj. Více o stížnostech jsme psali zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS