Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepovedená plastická operace

Dobrý den. Před rokem jsem podstoupila plastickou operaci labioplastika. Při operaci byl poškozen klitoris. Pro pomoc jsem byla na gynekolologickem zarizeni v Praze, kde mně nezaručují žádnou nápravu. Poté jsem se obrátila zpět na lékaře, který operaci provedl, a poté mi nabídl 10 000 Kč, které jsem zaplatila za operaci, že mi vrátí. Chtěla bych to celé vyřešit soudně, protože se mi zhroutil svět, mám stále bolesti, což mě omezuje v práci a v soukromém životě a deset tisíc mi připadá málo. Chtěla bych se dozvědět, jestli jsou nějaké šance a na kterého advokáta se mam obratit. Jde pro mě o tak citlivou věc. Děkuji předem o radu.

klara

Odpověď:

Dobrý den,

v týmu Férové nemocnice není žádný lékař a nejsme proto schopní posoudit, zda při operaci došlo k pochybení lékaře. Z právního hlediska vám pak můžeme poradit následující:

Pokud se domníváte, že lékař pochybil, je dobré obstarat si co nejdříve kopii zdravotnické dokumentace, kterou si o zákroku zdravotnické zařízení vedlo. Postup pro získání kopie popisujeme na našich webových stránkách. Zdravotnická dokumentace je důležitým důkazem o průběhu operace, použít ji ale můžete také k tomu, abyste případ mohla konzultovat s jiným lékařem. Ten vám může poradit, zda podle jeho názoru k pochybení lékaře došlo. Vyžádat si můžete také jeho písemné stanovisko. Obrátit se můžete přímo i na soudního znalce v daném oboru, jejich seznam najdete zde. Jeho znalecký posudek by byl použitelný také v případném soudním řízení.

Doporučujeme vám také obrátit se na advokáta se zkušenostmi v medicínském právu; jejich seznam vede Česká advokátní komora. Můžete se obrátit na kteréhokoli z nich. Důležité patrně bude, zda si po prvním setkání k vybranému advokátovi vytvoříte důvěru. Nemusíte se obávat, že by advokát citlivé informace o vašem zdravotním stavu rozšiřoval, je vázán mlčenlivostí. Advokát vám pomůže v případě, pokud se rozhodnete pro soudní i mimosoudní řešení. Vzhledem k tomu, že bude mít o případu všechny informace, bude moci doporučit vhodný postup.

Obecně však platí, že pacient má podle zákona nárok na náhradu újmy na zdraví v případě, že lékař pochybí v léčebném postupu. Zákon je ale poměrně striktní: lékař musí porušit určitou jemu uloženou povinnost, následkem čehož pacientovi újma na zdraví vznikne. Následně se prokazuje, zda existuje tzv. příčinná souvislost mezi újmou na zdraví a pochybením lékaře. Toto prokazování je ovšem velmi obtížné, a pacient se někdy u soudu nedomůže odškodnění právě z důvodu, že se tuto příčinnou souvislost nepodaří pacientovi prokázat.

Vzhledem k tomu, že soudní vymáhání je časově i finančně náročné, je možné také pokusit se domoci náhrady tzv. mimosoudní cestou. Váš lékař si patrně je vědom určitého pochybení, když sám nabízí vrácení uhrazené částky. Proto nelze vyloučit, že i méně formální postup vymáhání náhrady by byl úspěšný a vedl k vymožení vyšší částky.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS