Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepodepsáni prohlášení o nepotřebnosti dalšího léčení

Dobrý den,

od 1.4.2015 jsem na nemocenské s plochonožím. Mám to na obou nohách. Prošla jsem vyšetřením :ortopedickým, neurologickým, cévním, rehabilitačním. Můj stav se nijak nezlepšil, ba naopak. Nejen že mi trnou prsty, ale i lýtka čím dál více.

Po návštěvě ortopeda, kdy mi bylo sděleno toto onemocnění, tak jsem se zeptala, zda by mi operace pomohla, že nechci zůstat o dvou holích. Bylo mi řečeno, že je ,,To Riziko podnikání", proto mé rozhodnutí o operaci bylo odmítavé. S otázkou na zdravotní sestru jak mám zvládnout ty šílené bolesti, tak mi bylo řečeno, ať si vezmu prášek od bolesti. Až za dva a půl měsíce jsem byla objednána k ortopédovi-specialistovi, takže 28.8.2015 jsem přešla do jeho péče, ale můj zdravotní stav se nezlepšil, ba naopak.

Dnes jsem byla na posudkové komisi, a ta mi přímo řekla, že na plochonoží se důchod neuznává. Nepodepsala jsem "stupidní" prohlášení, kde bylo napsáno, že můj zdravotní stav již nepotřebuje dalšího léčení, nebo v tom smyslu. Mám příznaky Mortonovy neuralgie, což uznala i paní doktorka Vlkojanová. Co bude se mnou, když jsem nepodepsala dnešní zápis? Prosím o co nejrychlejší vyjádření. Nemocenská mi končí definitivně tento rok v dubnu.
S úctou

postulkova irena

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jsme právní poradna zdravotnického práva a ne lékaři, tak Váš dotaz neumíme posoudit z lékařského hlediska, pokusíme se Váš dotaz řešit z hlediska práva.

Nedomníváme, se že by Vám mohly vzniknout nějaké komplikace, tím že jste odmítla podepsat Vámi popisovaný dokument, nicméně bez přesné znalosti tohoto dokumentu, to nejsme schopni tvrdit najisto.

Co se týče zkončení nemocenské, doporučujeme Vám požádat o prodloužení nemocenské dle § 27 zákona o nemocenském pojištění

Podpůrčí doba je časový úsek, ve kterém lze poskytovat dávky nemocenského pojištění. Celkově představuje 380 kalendářních dní. Jak se však stalo i ve Vašem případě, je možné na žádost pojištěnce tuto dobu prodloužit. Prodloužená podpůrčí doba však nesmí být delší než dva roky, tedy dohromady 730 dnů.

Podpůrčí dobu lze prodloužit opakovaně, vždy však pouze právě na 3 měsíce. Bylo by tedy vhodné co nejdříve podat písemnou žádost o prodloužení podpůrčí doby na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), ta prostřednictvím posudkového lékaře rozhodne, zda máte nárok na další vyplácení nemocenského. ČSSZ je povinna rozhodnout bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od podání Vaší žádosti. Proto doporučujeme podat žádost alespoň 30 dní před tím, než Vám podpůrčí doba uplyne.

Co se týče rozhodování o invalidním důchouě, komise musí postupovat dle vyhlášky o posuzování invalidity viz zde, nahlídněte do ní a zvažte, zda komise postupovala správně a případně podejte novou žádost o přiznání invalidního důchodu. Podávání těchto žádostí o přiznání invalidního důchodu nijak časově limitováno.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

Vaše Férová nemocnice

 

30.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS