Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemám trvalé bydliště v místě odborného lékaře

Dobrý den,

již několik let se léčím v centru extrapyramidových onemocnění. Obdržel jsem dopis v tomto znění: Je nám velice líto, ale vzhledem k tomu, že Vaše stálé bydliště je v jiném kraji než Praze a Středočeském kraji, nemůžeme u Vás z kapacitních důvodů dále v terapii botulotoxinem pokračovat. Váš ambulantní neurolog by Vám měl být schopen sdělit, které zdravotnické zařízení ve Vašem kraji je schopno botulotoxin aplikovat.


Vzhledem k tomu, že tato centra v ČR jsou jen tři Praha, Brno, Olomouc nemám šanci na jinou možnost. Můžete mi prosím poradit jak se bránit?

Děkuji.

aptiva

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona máte možnost vybrat si zařízení, ve kterém Vám bude poskytována léčba. Ukončit péči o pacienta může  poskytovatel zdravotních služeb (zdravotnické zařízení, lékař) jen ze zákonných důvodů, kterými nejsou bydliště pacienta ani kapacitní důvody. Zákonnou oporu pro svá tvrzení naleznete v § 48 odst. 2, zákona 372/2011 Sb., o zdravotních službách.

Můžete se tedy domáhat toho, aby Vám byla léčba poskytována nádalo v zařízeních, ve kterých Vám byla poskytována doposud. Pokuste se nejprve domluvit na tom, že vás budou léčit i nadále.

Dopis který jste obdržel má povahu písemného potvrzení o ukončení léčby a je to podnět na základě kterého můžete podat stížnost. Dále se poskytovatel tímto zřejmě dopouští správního deliktu. Můžete tedy podat oznámení krajskému úřadu na to,  že byl spáchán správní delikt v oblasti zdravotnicktví a také kontaktovat svou pojišťovnu.

Vaše Férová nemocnice.

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS