Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nekvalitní zubní implantnát

Dobrý den,

obracím se s prosbou o pomoc. Loni v červnu jsem si u jednoho zubního lékaře (ordinace) nechala udělat implantát na dolní šestku. Tento implantát jsem zakoupila přes jeden slevový portál za 15000 Kč včetně korunky. Po schválení vhodnosti implantátu mi ho tam zavedli a potom jsem musela několik měsíců čekat na hojení. V termínu, kdy mělo dojít k vyhotovení a nasazování korunky, mi volala sestra toho doktora a řekla mi, že pan doktor končí své lékařské činnosti a hodlá zavřít své ordinace. Ale že nemusím mít strach, protože jeho nedodělané práce dokončí jiný pan doktor. Po dlouhé čekací době jsem se toho konečně dočkala, jenže jsem ještě netušila, co mě čeká u toho druhého doktora. Ten druhý pan doktor měl (už podle jeho slov) na starosti jen a jen vyhotovení a nasazování korunky, nic víc! Když už korunka byla hotová, (několikrát jsem sama navštívila laboratoř, protože korunka nebyla správně udělaná, jednou příliš velká, zase moc světlá atd) provizorně mi ji tam nasadil, ale při

dotahování toho šroubu jsem si stěžovala na silné bolesti, pan doktor na to vůbec nereagoval, chtěl už to mít za sebou. Pár dní jsem to tak měla nechat, abych si na to zvykla, než mi korunku dá na pevno. Bohužel déle než tři dny s bolestmi jsem nevydržela, protože ani léky už nezabíraly a v noci v sobotu jsme jeli na pohotovost, kde mi tu korunku vyjmuli. Pan doktor z pohotovosti řekl, že ten implantát je viklavý, ať mi udělají co nejrychleji rentgen. Když jsem to po dvou dnech řekla panu doktorovi, před tím i telefonicky, on se mě přesto ptal: Chcete tu korunku na pevno nebo ne? Řekla jsem mu, že mě ten implantát opravdu dost bolí a on mi na to odpověděl, že to ví, ale nic víc pro mě dělat nemůže, protože ten implantát je z nekvalitních materiálů a také není dobře zavedený, proto to bolí, že kvalitní implantát se nikdy nehýbe při jakémkoliv dotahování atd. Poraďte mi prosím, je takové jednání vůbec možné? Jsem naprosto zoufalá, téměř devět měsíců mám díru v dásni a je vidět akorát jeden vystrčený šroub nic víc, šestka na levé straně je velmi citlivá, jak na teplé a studené a nemůžu ani kousat tvrdší potraviny. Předem vám moc děkuji!

MZK

Odpověď:

Dobrý den,

velmi nás mrzí, že jste si musela projít touto nepříjemnou a bolestivou zkušeností. Z vašeho popisu dovozuji, že jste se stomatologem, který Vám prodal a následně měl zavést zubní implantát, uzavřela smlouvu o dílo. Dle Vašeho popisu je jasné, že tento stomatolog tuto smlouvu porušil. U jednání druhého lékařem, který Vám měl implantát pouze zavést, nespatřuji alespoň dle Vašeho popisu, žádné protiprávní jednání.

Nejprve bych Vám doporučila obrátit se na stomatologickou komoru a podat stížnost na dotyčného lékaře, který Vám implantát s korunkou prodal. Zde je pro Vaši představu odkaz na vzor této stížnosti: http://www.ferovanemocnice.cz/data/stiznosti.pdf. ČSK poté povede disciplinární řízení podle disciplinárního řádu ČSK s tímto lékařem.

Musím Vás však upozornit na fakt, že i přesto, že závěr disciplinárního řízení bude svědčit ve Váš prospěch a komise dojde k názoru, že k pochybení ze strany lékaře opravdu došlo, neznamená to automaticky, že dotyčný lékař bude povinen nahradit Vám škodu, vzniklou vadným implantáte. Případnou škodu a další náhrady musíte vymáhat přímo na lékaři, který Vám implantát a jeho zavedení prodal přes slevový portál, pokud je ten dobrovolně neuzná a nenahradí, je nutné tuto škodu vymáhat soudně. Na odpovědonsti za škodu předešlého stomatologa nic nemění to, zda přestal provozovat praxi. Závěr disciplinárního řízení Vám však může sloužit jako silný důkaz v průběhu civilního sporu. 

Brzké vyřešení Vaší situace přeje Férová nemocnice.

31.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS