Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návrat ke starému doktorovi

Dobrý den, vím, že je zde zodpovězeno, že změna lékaře může být až po 3 měsících. A platí to stejné i v případě, že se chci vrátit dříve ke svému bývalému lékaři? Zkusila jsem nového doktora, ale nejsem spokojena, chtěla bych se už po měsíci vrátit k tomu minulému. Je to možné nebo musím čekat tři měsíce? Předem moc děkuji za odpověď.

beruna

Odpověď:

Dobrý den,

máte právo na výběr svého registrujícího praktického, zubního a ženského lékaře, přičemž vybraného lékaře může znovu změnit nejdříve za 3 měsíce. Před uplynutím této lhůty je možná změna jedině v případě změny pracoviště lékaře nebo Vašeho trvalého bydliště. Registrován můžete být vždy jen u jednoho praktika, resp. stomatologa a gynekologa.

Ke svému starému doktorovi se tedy můžete vrátit výjimečně již po měsíci, pokud nastane jeden ze dvou již řečených důvodů (změna pracoviště lékaře, změna pacientova trvalého bydliště). Pokud nenaplníte alespoň jeden z těchto důvodů a chcete se vrátit ke svému bývalému lékaři jen kvůli tomu, že jste nespokojeni s novým, můžete provést změnu nejdříve za tři měsíce.

Lékař nicméně nemá absolutní povinnost Vás přijmout do péče. Lékař může odmítnout přijetí pojištěnce do své péče pouze ze zákonem vymezených důvodů. Může tak učinit tehdy, jestliže by tím bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, které má ve své péči. Posouzení této únosnosti je však na něm samém. Oprávněným důvodem je též přílišná vzdálenost místa bydliště pojištěnce pro výkon návštěvní služby. Odmítnutí převzetí pojištěnce do péče musí být lékařem pojištěnci písemně potvrzeno.

Vaše Férová nemocnice

5.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS