Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na rentu

Dobrý den,

mám dotaz ohledně vyplácení renty. Můj otec utrpěl pracovní úraz v prosinci 2015. Nemocenskou měl kvůli závažnosti poranění do prosince 2016. Domluvil se se zaměstnavatelem, že by od ledna 2017, i přes bolesti, nastoupil zpět do práce, s čímž souhlasili, ale po ukončení nemocenské otce propustili. Nyní je veden na úřadu práce více než rok, nepobírá již podporu v nezaměstnanosti a dále je veden na "nemocenské". Zažádal si o invalidní důchod, který se teprve bude řešit. Otci je 61 let, již předtím měl problémy po zlomeninách obou horních končetin. Po tomto úrazu měl operaci ramene a má již téměř permanentně bolesti. Se zvyšujícím se věkem a s těmito problémy a omezením (práce v suchu, v teple a bez namáhání horních končetin) již nemá moc možností nalézt pracovní uplatnění. Co musíme udělat, aby získal od zaměstnavatele rentu, jak se renta počítá a zda-li se doplácí i zpětně?

Mockrát děkuji za jakékoliv informace.

Hezký den.

Zikac

Odpověď:

Dobrý den,

zákoník práce přiznává zaměstnanci, jenž utrpěl pracovní úraz hned několik druhů náhrad.

První z nich je náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti. Výše této náhrady je stanovená rozdílem průměrného výdělku před úrazem a náhrady za mzdu v době pracovní neschopnosti. Jednoduše řečeno, zaměstnanec v době pracovní neschopnosti dostal minimálně 60% průměrného výdělku jako náhradu za mzdu či plat. V případě pracovního úrazu, mu náleží i doplatek k průměrnému výdělku. Bližší informace najdete zde.

Další z náhrad, je náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Jedná se o vámi zmiňovnou rentu. K získání této renty je třeba doložit všechny potřebné dokumenty zaměstnavateli viz níže. Výše této náhrady je určeno rovněž rozdílem průměrného výdělku před úrazem, ale náhrada za mzdu v době pracovní neschopnosti je nahrazena například invalidní důchodem nebo novým příjmem z jiné pozice či zaměstnání. Co se týče zpětného vymáhání této renty, je možné po dobu 3 let. Bližší informace najdete zde.

Poslední náhradou je tzv. bolestné neboli náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění. Tato náhrada je poskytnuta jednorázově. Výše téhle náhrady určuje nařízení vlády, kdy každému úrazu je přičten určitý počet bodů. Každý bod má pak hodnotu 250Kč. Jelikož nejsme obeznámeni s typem úrazu vaše otce, přikládáme odkaz na již zmiňovanou přílohu. Přílohu najdete zde.

Na tyto nároky sice podle zákoníku práce nespadá promlčecí lhůta, ale práva na jejich plnění už promlčená jsou. Tedy je možné zpětně vymáhat tyto nároky po dobu až tří let ode dne, kdy došlo k pracovnímu úrazu.

Co se týče postupu pro uplatnění nároku na tyto náhrady je pro každé náhrady rozdílný.  Kromě náhrad za ušlý výdělek, je třeba vyčíslit škodu, doložit ji a uplatnit u zaměstnavatele.  Obecně vzato je nutno doložit dokumenty které zakládají vznik nároku, jeho výši a také, že nárok vznikl v důsledku pracovního úrazu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

4.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS