Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na odškodné

Dobrý den,

synovi se stal úraz 5.9. 2015, dle lékařky zlomenina, ale po konzultaci s jiným lékařem došlo k zhmoždění ramene. Dostal ortézu, na kontrole dle RTG odlomení okraje klíční kosti, takže i nadále ortéza. Ta sejmuta 5. 10., následně byla ruka pomalu zatěžována dle instrukcí lékaře. Dne 21.10. další návštěva z důvodu volnosti ramenního kloubu. Následná kontrola na ortopedii, primář nás odeslal na specializované pracoviště, kde byla navržena operace na konci dubna.

Dle mého názoru došlo k zanedbání péče při prvním ošetření a k neodhalení hlavního problému úrazu. Celý problém se tedy řeší již půl roku a synovi způsobil problémy jak ve škole, tak i ve fotbale, který hraje na ligové úrovni. Chtěla bych se tedy zeptat, zda máme šanci získat odškodnění za pochybení lékařů a tím způsobené průtahy.

Děkuji za odpověď.

 

 

kačka

Odpověď:

Dobrý den, 

v následujícím případě máte několik možností jak nespokojenost řešit a tudíž se domoci finanční náhrady. První možností je podání stížnosti. Nejprve se stížnost podává poskytovateli zdravotních služeb. Tedy přímo lékaři, případně nemocnici,  ti mají povinnost navrhnout ústní projednání a zpravidla do 30 dnů vyřídit. Po poskytovateli můžete žádat finanční kompenzaci.

Pokud by poskytovatel nebyl ochoten se dohodnout k Váší spokojenosti, máte možnost podat stížnost ke správnímu orgánu, k tomu naleznete více informací zde. Pokud byste ani tady nebyla úspěšná, další možností je mimosoudní řešení sporu formou mediace, či další možností je obrátit se na soud. V tomto případě Vám však doporučujeme nechat se zastoupit advokátem, který se orientuje ve zdravotnickém právu a poskytne Vám cenné rady. Vyhledat si jej můžete zde.

Nejdříve Vám doporučuji vyžádat si lékařskou dokumentaci a případně se pokusit získat písemně vyjádření k postupu od lékařů z pracoviště na nějž jste byli odesláni.  Tyto záznamy Vám mohou posloužit jednak jako důkazy při případném soudním sporu, ale zejména můžou přispět ke snaze původního zdravotního zařízení se dohodnout mimosoudní cestou, neboť se ve Vašem případě přikláníme nejprve k podání stížnosti. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS