Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na odškodné po nevydařeném zákroku

Dobrý den,

vloni v srpnu mi byla odebrána uzlina za pravým kývačem. Po operaci mě začalo bolet pravé rameno a ruka. Několikrát jsem byla vyšetřena neurology, kteří mě vždy odeslali na rehabilitace s krční páteří. Platila jsem si masáže. Teď jsem navštívila neurologa soukromého, který na místě poznal, že mi přeřízli nerv vyživující svalstvo, následné vyšetření EMG to potvrdilo.

Bohužel již od narušení uběhla dlouhá doba a není již možné funkci obnovit. Neurolog se tudíž bude snažit aspoň o zachování stávajícího stavu. Mám nárok na odškodné? A jak postupovat?

Děkuji. 

Vlasta

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k právnímu zaměření naší poradny nemůžeme adekvátně posoudit, zda následkem operace mohlo dojít k újmě na zdraví či ne. Přesto pokud se Vy, nebo Váš ošetřující lékář domníváte, že jste byla postupem nemocnice při operaci poškozena, máte nárok se bránit a požadovat odškodné. (Odškodné můžete požadovat za pochybení nemocnice, tedy ne za možný vedlejší účinek léčby, o kterém jste byla řádně poučena v rámci informovaného souhlasu před zákrokem.)

Máte několik možností jak postupovat:

1. Pokus o dosažení dohody s nemocnicí a mimosoudní náhrada škody

Máte možnost podat na postup nemocnice stížnost, v rámci které se budete domáhat náhrady škody mimosoudně. Doporučujeme Vám přiložit ke stížnosti odborný posudek lékaře, který bude vypovídat o tom, že jste byla při operaci poškozena a jakým způsobem. Zároveň by bylo vhodné navrhnout nemocnici částku, kterou byste považovala přiměřenou k vyrovnání. Více o podání stížnosti se dozvíte na stránkách Férové nemocnice zde.

2. Žaloba v občanskoprávním řízení

Krajní možností v případě, že se Vám nepodaří dosáhnout shody s nemocnicí, je pak žaloba na náhradu škody způsobené na zdraví nebo na ochranu osobnosti. Pokud byste se rozhodla řešit situaci soudně, doporučujeme Vám konzultaci s právníkem specializovaným na medicínské právo. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou nebo můžete využít webových stránek www.potrebujipravnika.cz.

Vaše Férová nemocnice

6.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS