Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázeňskou péči po biologické léčbě

Dobrý den, 

v únoru 2014 jsem se dozvěděla zdrcující diagnózu, pokročilý ovariální adenokarcinom ve III. stádiu (C56). Postoupila jsem v březnu 2014 radikální operaci a následně chemoterapii, která byla ukončena v 8/2014. Bez přerušení dále pokračovala biologická léčba Avastinem do 8/2015. Od té doby jsem bez potíží a bez známek recidivy onemocnění. 

V říjnu 2015 po celkovém ukončení léčby jsem požádala na doporučení onkologa a praktického lékaře o komplexní lázeňskou péči. Nejprve byla žádost pozastavena z důvodu "doplnění dokumentace", ale po doplnění požadovaných dalších zpráv byla žádost zamítnuta z důvodu pozdního dodání zpráv. Praktická lékařka podala novou žádost v 1/2016 se všemi požadovanými zprávami a žádost byla opět zamítnuta z důvodu, že žádost nebyla podána do roka od ukončení chemoterapie.

Je to opravdu tak, že pacient absolvující biologickou léčbu nemá nárok na lázeňskou péči, protože logicky nemůže požádat do roka po ukončení chemoterapie, protože v této lhůtě absolvuje ještě další nezbytnou a indikovanou léčbu? Nakonec jde také o cytostatickou léčbu. Proč tento důvod nebyl sdělen od počátku, proč trvalo 1/4 roku, než revizní lékařka nakonec po vyčerpání jiných důvodů k tomuto závěru dospěla? Je v legislativě opravdu biologická léčba překážkou. Moje onkoložka nechce postupu ani věřit, jejím pacientkám se stejnou diagnózou bylo bez problému vyhověno a ošetřující onkoložka znovu potvrdila své doporučení k lázeňské léčbě. Těžko se smiřuji s tím, že pacienti s nejtěžšími diagnózami jsou nejvíce znevýhodněni. Je nějaká šance, jak lázeňskou péči ještě vůbec

někdy získat a jak postupovat? V mém případě je čas bohužel velmi limitujícím faktorem.

Děkuji za odpověď.

rozčarovaná víla

Odpověď:

Dobrý den,

Nárok na lázeňskou péči je upraven zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a přílohou č. 5 k tomuto zákonu. Ve vyhlášce naleznete indikační seznam, tj. seznam onemocnění, u kterých je poskytována lázeňská léčebně rehabilitační péče. 

Dle tohoto seznamu se ve Vašem případě poskytuje léčba do 12 měsíců po ukončení komplexní protinádorové léčby (s výjimkou dlouhodobé hormonální terapie). Bohužel nedokážu jako právník nedokážu posoudit, zda biologická léčba ještě spadá do komplexní protinádorové léčby či nikoliv, nicméně na základě výkladu pojmu slova komplexní a na základě informací uvedených na webových stránkách pro lékaře viz zde, se jako laik domnívám, že by Vámi popisovaná léčba měla pod komplexní protinádorovou léčbu spadat a máte tedy mít nárok na lázně.

Doporučujeme Vám podat na revizního lékaře stížnost, v níž se budete domáhat vysvětlení, proč Vám nebyly lázně přiznány, více k podávání stížností naleznete zde.  Z uvedeného na nás působí, že revizní lékař se snaží využít všech dostupných prostředků k tomu, aby bylo množství lázeňských pobytů hrazených z veřejného zdravotního pojištění co nejnižší. Doporučujeme Vám proto obrátit se přímo na Vaši zdravotní pojišťovnu s dotazem, zda považuje postup svého revizního lékaře za správný.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS