Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada škody

Dobrý den, jak je to s promlčením náhrady škody na zdraví, když se událost stala již před 5 lety? Jak a podle čeho se náhrada škody na zdraví vypočítá když se událost stala po roce 2014? Kdo mi řekne, kolik mám dostat? Děkuji.

 

FN

Odpověď:

Dobrý den,

určování výše náhrady škody na zdraví upravuje zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který zrušil tzv. „tabulky“ a nyní upravuje tuto otázku samostatně. Stanovuje, že odškodnění má plně vyvažovat bolesti a další vzniklé nemajetkové újmy. Pokud by poškození zdraví mělo za následek ztížení Vašeho společenského uplatnění, např. nemohl byste dále vykonávat svou práci, máte nárok, aby byla zohledněna i tato skutečnost. Výslednou částku máte právo sám navrhnout a obhájit. V případě, že takto nepůjde částku stanovit, určí její výši soud podle svého uvážení. Aby se soudy měly od čeho odrazit, vypracoval k této tématice metodiku Nejvyšší soud.

Délka promlčecí lhůty náhrady škody na zdraví je tříletá a počíná běžet ode dne, kdy se dozvíte o vzniklé škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.

Pokud by k promlčení již došlo, můžete se i přesto pokusit s nemocnicí na náhradě škody dohodnout, avšak zaplatila by Vám pouze dobrovolně, nemohla by k tomu být donucena.

Pokud k promlčení ještě nedošlo, doporučujeme si v prvé řadě obstarat výpis nebo kopii své zdravotnické dokumentace. Můžete tak učinit buď vlastními prostředky (např. vyfocení), nebo říct si o ni nemocnici, která má na vyřízení této žádosti 30 dní a může po Vás požadovat úhradu nákladů spojených s jejich pořízením. Následně můžete požádat jiného nezávislého lékaře o odborné posouzení okolností vedoucích ke vzniku škody na zdraví. To by případně zlepšilo Vaši pozici při snaze o mimosoudní vyrovnání. Pokud by toto jednání nebylo úspěšné, připadá v úvahu podání občanskoprávní žaloby na náhradu škody na zdraví. V této situaci bychom Vám doporučovali využít služeb advokáta. Seznam advokátů se zaměřením na medicínské právo můžete nalézt například ve vyhledávači České advokátní komory zde.

Vaše Férová nemocnice

 

5.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS