Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím zaplatit za můstek,který jsem reklamovala?

Před dvěma měsíci jsem si nechala u implantologa vyhotovit můstek, který nevypadal hezky a který jsem uviděla poprvní až jsem se sama podívala do zrcadla v ordinaci. Řekla jsem svůj názor, ale pan doktor mi tvrdil opak. Za můstek jsem tedy nezaplatila. Můj obvodní zubař považoval můstek pouze za provizorní a podobného názoru byl i jiný implantolog. Za 14. dnů jsem přijela můstek reklamovat. Pan doktor si ale stále trval na svém, že je můstek dokonalý, tak jsem si ho nechala vyndat, což beze slova učinil a poté po mě požadoval zaplacení celé částky, což jsem odmítla. Laborant mně potom nabízel nějakou menší povrchovou úpravu, což jsem taky odmítla a s tímto jsme se rozešli. Po 14. dnech mi přišla výzva od advokáta, že tuto částku musím zaplatit, pod pohrůžkou soudu. Obratem jsem napsala dopis, že jsem ochotná zaplatit, pokud mi pan doktor zhotoví můstek nový. Znovu mně přišel dopis, že pan doktor trvá na okamžité úhradě jím poskytnutých služeb a že mě jakákoli reklamace nezbavuje povinnosti zaplatit. A jakmile tuto částku zaplatím, můžu si u pana doktora domluvit návštěvu,na které bude možné probrat a případně provést moje reálné a možné požadavky. Moc vás prosím o radu a na co mám vlastně právo? Děkuji, Beáta.

Beáta

Odpověď:

Dobrý den,

ohledně zhotovení můstku uzavíráte s implantologem smlouvu o zhotovení věci na zakázku podle občanského zákoníku. Obsahem smlouvy byla povinnost implantologa zhotovit Vám můstek určité kvality a Vaše zaplatit cenu za zhotovení díla. Pokud by proti Vám vedl implantolog soudní řízení, neměl by s žalobou uspět, jelikož on nesplnil svou povinnost zhotovit můstek bez vady, popřípadě proto, že nedošlo vůbec k předání díla, neboť si vzal zhotovenou věc zpět. Lékař po Vás tedy nemůže požadovat uhrazení ceny za zhotovení věci, protože on sám nesplnil závazek ze smlouvy. Povinnost zaplatit cenu byste měla pokud by Vám zhotovil můstek nový, který by již byl bez vady. Zkuste ale zvážit, zda byste si nechtěla nechat můstek zhotovit u jiného implantologa, kterému budete důvěřovat.

V případě, že proti Vám bude vedeno soudní řízení, doporučujeme Vám se obrátit na advokáta, který se specializuje na medicínské právo. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou nebo můžete využít webových stránek www.potrebujipravnika.cz.

Vaše Férová nemocnice

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS