Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím platit za chybu zubního lékaře?

Dobrý den, v únoru jsem byla u zubařky s bolestí zubu, nakonec došlo na čištění kanálků. V listopadu se bolest vrátila, proto jsem paní doktorku šla znovu navštívit. Jenže při čištění kanálků se jí v mém zubu zlomila špička nástroje, kterou nemohla vyndat. Proto mne poslala k jinému zubnímu lékaři, který mi ale sdělil, že odstranění té špičky bude trvat dvakrát jeden a půl hodiny a že celková cena se vyšplhá až na šest tisíc. Zajímalo by mne, jestli je možné dát tuto částku k proplacení původní doktorce, respektive její zdravotní pojišťovně, se kterou má uzavřenou pojistku.

PetraJ.

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že po Vaší původní lékařce můžete určitě požadovat odškodnění a to jednak za újmu na zdraví, ale také další náklady s tím spojené, jako je například právě vyšetření k nápravě tohoto jejího pochybení či další léčení v případě komplikací. Lékařka při zákroku pochybila a musí za to nést následky. Určitě je lepší tyto nároky požadovat po lékaři nejprve mimosoudní cestou. Požadujte je také přímo po lékařce, jednání s její zdravotní pojišťovnou je již na ní samotné. O mimosoudním řešení sporů se můžete více dozvědět také zde.

Na jednání lékařky, pokud se domníváte, že pochybila, si také můžete stěžovat. Závěrem šetření této stížnosti může být například pokuta pro tohoto lékaře. Výsledek šetření může být ale pro Vás taký dobrým podkladem pro další postup, například právě vymáhání odškodného. Stížností můžete v případě nouze také argumentovat, pokud by Vám lékařka nechtěla odškodné vyplatit mimosoudně. Více o podávání stížností se můžete dozvědět z našich stránek.

Je samozřejmě možné tyto nároky vymáhat soudní cestou. Každopádně Vás ale musíme upozornit, že soudní proces může být dlouhý a nákladný a jeho konec v tuto chvíli nejistý, proto Vám určitě doporučujeme se nejprve poradit s advokátem, který se na tuto oblast práva specializuje. Více o soudním řešení sporů můžete nalézt na našich internetových stránkách. Pokuste se věc nejprve vyřešit s vaším lékařem domluvou.

Vaše Férová nemocnice.

3.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS