Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost nepřijmout do péče pacienta

Dobrý den,
bolí mě zuby a žádný zubař v okolí mě nechce ošetřit nevím, co mám dělat.
Děkuji

Pasta

Odpověď:

Dobrý den,

popisujete situaci, kdy Vám lékaři ve Vašem okolí odmítají poskytnout zdravotní péči. Pro naši odpověď budeme předpokládat, že Váš zdravotní stav není takový, abyste potřebovala neodkladnou péči ve smyslu zákona o zdravotních službách, tzn. takovou péči jejíž neposkytnutí Vás ohrozí na životě a že jste pojištěncem některé zdravotní pojišťovny se kterou mají lékaři uzavřenou smlouvu, pokud některá z těchto podmínek není naplněna, neváhejte se na nás obrátit s dalším dotazem.

Lékař, který má uzavřenou smlouvu s Vaší pojišťovnou Vás nemůže odmítat z libovolných důvodů, ale pouze z důvodů stanovených zákonem, viz zde. Ve Vašem případě přichází v úvahu důvod odmítnutí přijetí do péče z důvodu naplnění kapacity lékaře, v takovém případě je Vám lékař povinen písemně potvrdit důvod odmítnutí.

Doporučujeme Vám tedy znovu kontaktovat lékaře, kteří Vás odmítli a s odkazem na výše zmíněná ustanovení zákona o zdravotních službách je požádat, aby Vám vystavili potvrzení odmítnutí o přijetí do péče. Pokud tento krok nepovede k přijetí do péče, tak Vám doporučujeme obrátit se na Vaší zdravotní pojišťovnu, která má povinnost zajistit Vám místně dostupnou zdravotní péči, pokud ke svému dopisu na pojišťovnu doložíte odmítnutí od více lékařů, vyhledá Vám dostupného lékaře, nebo vyvine iniciativu k tomu, aby Vás některý z lékařů, s nimiž má pojišťovna smlouvu přijal do péče.

Akutní problémy se zuby řeší zubní pohotovosti, jejichž seznam naleznete např. zde.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

3.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS