Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařská závodní péče - chybějící závodní lékař

Zdravím,

Minulý rok v červnu mi byl zjištěn diabetes. Ležel jsem 4 dny v nemocnici a dva měsíce jsem byl doma v pracovní neschopnosti. Zaměstnavatele jsem informoval a předal jsem mu zprávu od praktického lékaře. Lékař mi důrazně nařídil dodržovat životosprávu a upozornil na to, že nesmím na noční směny.

Pracuji na pozici dělníka ve strojírenském provozu na dvě směny. Zaměstnavatel mne toto pondělí nařídil práci ve třísměnném provozu. Odmítl jsem, protože jsem těžký diabetik 4xdenně si píchám inzulín.

Zaměstnavatel mi donesl výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně. Obrátil jsem se na svého praktického lékaře, který mi řekl, že o pracovní způsobilosti musí rozhodnout lékař závodní péče.

Velmi se podivil, že ho neznám, protože jsem u něj nikdy nebyl. Dotazoval jsem se spolupracovníků, nikdo u něj nebyl na prohlídce. Dozvěděl jsem se pouze, že máme závodního lékaře kdesi v Ostravě.

Chci se zeptat, jestli jsem něco nezanedbal. Jestli se musím o prohlídku aktivně zajímat. Jestli i ostatní spolupracovnící, kteří chodí na noční směny, musí sami vyhledat lékaře, který by jim schválil noční směny.

Ostrava je 240 km daleko.

Děkuji.

woche

Odpověď:

Dobrý den,

zanedbání povinnosti se nenachází na Vaší straně, ale na straně zaměstnavatele, a to povinnosti nepřipustit, aby práci nevykonávali zaměstnanci, kteří nejsou zdravotně způsobilí k práci, pokud jste nikdy neviděl svého závodního lékaře, tak nemohla proběhnou povinná vstupní pracovnělékařská prohlídka a zaměstnavatel nemohl vědět, zda jste zdravotně způsobilý k práci.

Zaměstnavatel se tak vystavuje hrozbě sankcí, které by mu mohly být uloženy za jeho jednání Státním úřadem inspekce práce. Výpověď, kterou Vám zaměstnavatel dal je s vysokou mírou pravděpodobnosti neplatná a to zejména s odkazem na ustanovení § 106 odst. 2 zákoníku práce, které Vám umožnuje odmítnout výkon takové práce, o níž máte odůvodněně za to, že ohrožuje Vaše zdraví nebo život. Písemně, nejlépe na doručenkum sdělte zaměstnavateli, že trváte na tom, aby Vás nadále zaměstnával.

Podle Vámi popsaného přístupu zaměstnavatele k dodržování pracovněprávních předpisů se obáváme, že se nevyhnete soudnímu sporu o neplatnost výpovědi, nicméně se domníváme, že v případném sporu máte velkou šanci na úspěch.

Seznam advokátů věnujících se pracovnímu právu naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

16.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS