Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařka zanechala zlomený nástroj v zubním kanálku

Po 13 letech na podrobném rentgenu, mim byl v zubním kanálku objeven zalomený nástroj, který tam zanechal bez upozornění stomatolog. Pokud se nepodaří nástroj vyndat a o zub přijdu, mohu požadovat náhradu?

Děkuji za odpověď.

Alena56

Odpověď:

Dobrý den,

pokud došlo k pochybení na straně lékaře můžete se bránit podáním stížnosti nebo v rámci soukromoprávního řízení žalobou na náhradu škody na zdraví. Stížnost České stomatologické komoře se však podává do jednoho roku ode dne, kdy jednání na straně zubního lékaře došlo, později se jí Česká stomatologická komora bohužel již nebude zabývat.

Můžete však podat žalobu na náhradu škody způsobené na zdraví, protože tento nárok se promlčí za dva roky ode dne, kdy jste se škodě a o tom, kdo za ní odpovídá dozvěděl. Toto řízení je osvobozeno od soudního poplatku. 

Před tím, než se odhodláte k dalším krokům, Vám doporučujeme vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace a využít konzultace odborníka - dalšího zubního lékaře, kterému důvěřujete. Můžete se tak dozvědět informace o tom, jak reálná je šance domoci se odškodnění, prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat.

V případě, že budete usilovat o finanční odškodnění, doporučujeme Vám konzultovat případ také s advokátem. Ten se nejprve pokusí o mimosoudní řešení sporu, tzn. že se se zubním lékařem pokusí domluvit a zpravidla je také vyzve k náhradě škody. Škodu v takových případech je nutné přesně vyčíslit a prokázat. Právní pomoc můžete nalézt na internetových stránkách Potřebuji právníka nebo v seznamu advokátů České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS