Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař odmítá žádost o anestezii

Dobrý den, 
 
budu absolvovat zavedeni stentu do ledviny kvůli hydronefróze v graviditě.
 
Dle uroložky se zákrok provádí bez jakékoli anestesie a můj dotaz ji přišel spíše k pobaveni. Na internetu jsem ale nelezla informace, že zákrok lze provést ( a provádí se) při částečné nebo i celkové anestezii i v graviditě a rovněž mi to potvrdila i známá, která zákrok absolvovala. Je tedy možné, aby mi bylo lékařem poskytnutí anestezie odmítnuto?
 
Podle zkušeností jiných lidi se jedná o velmi nepříjemný a bolestivý zákrok, ráda bych tedy sebe i dítě této stresující záležitosti ušetřila. Je možné si případně anestezii zaplatit, i pokud ji lékař nevyhodnotí jako nezbytnou a tudíž ji pojišťovna neproplatí? Klidně  si za tuto službu zaplatím, přijde mi spíš, že je to pro lékaře starost navíc.
 
S pozdravem
Děkuji za odpověď. 
 

Tereza

Odpověď:

Dobrý den,
 
podle platné právní úpravy musí  lékař poskytnout péči, která je v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy. To chápeme jako využití poznatků, které jsou dostupné a v rámci dané diagnózy obvyklé. Vyšetřovací a léčebné výkony je nutno provádět se souhlasem nemocného, který byl náležitě poučen. Součástí poučení by měly být informace o alternativách k zákroku. Pokud je tedy ve Vašem případě anestezie při zavedení stentu do ledviny v graviditě v souladu se současnými dostupnými poznatky („lege artis“), pak je možno k ní přistoupit, v opačném případě  má lékař zákonnou povinnost odmítnout vykonat předmětný lékařsky úkon. 
 
Proto Vám odporučíme se  dané témata s Vašim lékařem opětovné probrat  a zkusit mu  vysvětlit  důvody proč si žádáte anestezii. Taktéž lékařovi můžete vzpomenout, že poznáte osoby, kde v stejných případech anestezie podaná byla. Lékař by měl být schopen Vám vysvětlit, proč chce provést zákrok bez anestezie, zejména jaké z toho plynou výhody pro léčbu a jaká rizika jsou s použitím anestezie spojena.
 
Pokud nebudete s vysvětlením nebo přístupem lékaře nadále spokojena, doporučujeme Vám informovat se v jiném zdravotnickém zařízení, zda daný zákrok provádějí s anestezií a případně pak využít Vaše právo na volbu lékaře v smysle ustanovení § 11 písm. b.) zákona o veřejném zdravotním pojištění.  V případě, že  by podaní anestesie nebylo ve Vašem případě vyloučeno, ale anestesie  by nebyla hrazena z veřejného zdravotního pojištění, může Vám být poskytnuta za úplatu. 
 
S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice
 

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS