Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař me odmítnul

Dobrý den,

k výkonu zaměstnání musím projít vstupní lékařskou prohlídku. Lékař, který ji má provést, mě však odmítl s tím, že se musím objednat. Nikde to však nemá napsané a vzal si na týden dovolenou, kterou nenahlásil předem. Kvůli tomu jsem se nestihl objednat v termínu a bez prohlídky nemůžu vykonávat dané zaměstnání. Má na to lékař právo? V čekárně jsem byl sám a žádného dalšího pacienta tam neměl.

Caspian

Odpověď:

Dobrý den,

vstupní lékařskou prohlídku je povinnen zajistit zaměstnavatel (příslušná ustanovení zákona zde). Pokud by lékařskou prohlídku zaměstnavatel spolehlivě nezajistil, vznikla by překážka v práci na straně zaměstnavatele (viz. článek zde).

Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda-li jde o zaměstnání v kategorii první podle zákona o ochraně veřejného zdraví nebo kategorii jinou (příslušná ustanovení zákona zde). V případě, že jde o zaměstnání v nerizikové kategorii první, může zaměstnavatel pro vstupní prohlídku využít služeb Vašeho "obvodního lékaře". V opačném případě musí mít zaměstnavatel upraven smluvně vztah s lékařem poskytujícím pracovně-lékařské služby (příslušné ustanovení zákona zde).

Lékař, který má vstupní lékařskou prohlídku provést, nesmí přijetí pacienta do péče odmítnout, jelikož jde o zdravotní služby nezbytné pro ochranu zdraví při práci (příslušné ustanovení zde). Nutno ovšem podotknout, že objednací doba je u lékaře běžná a nezbytnost objednání k prohlídce nelze považovat za odmítnutí k přijetí do péče. V době své nepřítomnosti/dovolené by však lékař měl určit zástupce pro poskytnutí neodkladné péče (příslušné ustanovení zde).

Pokud tedy zaměstnavetel splnil svoji povinost řádně a na příslušného lékaře Vás odkázal s dostatečným předstihem před nástupem do pracovního poměru, nelze se odvolávat na nutnou objednací dobu. V případě pochybení zaměstnavatele vzniká překážka ve výkonu práce na straně zaměstnavatele a během jejího trvání Vám náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku (příslušné ustanovení zde). 

Závěrem lze tudíž shrnout, že byť Váš lékař nemá právo odmítnout Vaše přijetí do péče, objednací doba je bohužel běžná. Pokud byste však dorazil mimo objednací hodiny, na takzvaný akutní příjem, musel by Vás lékař přijmout. Negativním aspektem by však bylo pravděpodobně poměrně zdlouhavé čekání na přijetí v čekárně.

Doporučovali bychom Vám tudíž navštívit ordinaci lékaře i v době jeho nepřitomnosti, kdy za Vašeho lékaře ordinuje jeho zástupce. Pokud se dostavíte mimo objednací hodiny, lékař Vás bude muset přijmout a potvrzení Vám vystavit. Dále bychom doporučovali kontaktovat Vašeho zaměstnavatele, vysvětlit mu Vaši situaci a domluvit se na případném dalším postupu přímo s ním. Přeci jenom se jedná o povinnost Vašeho zaměstnavatele prohlídku zajistit a pokud Vás neinformoval včas, došlo k pochybení také na jeho straně.

V případě, že by Váš lékař odmítal součinnost a nebyl ochoten Vám potvrzení vystavit, můžete na jeho jednání podat stížnost. Ta se podává buď ke zřizovateli zdravotnického zařízení, kterým je zpravidla krajský úřad, nebo k České lékařské komoře. Více informací o podávání stížností naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS