Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Léčba kortikoidy

Dobrý den,

před 5 lety mi byla zjištěna oční vada, oční lékař zahájil léčbu kortikoidy. Byla jsem poučena o nežádoucích účincích. V loňském roce jsem plánovala, s vědomím očního lékaře, těhotenství. Léky byly upraveny. Narodila se mi zdravá holčička, avšak mela jsem problémy se zády v oblasti beder. Cca 2 měsíce po porodu jsem se dostala do stavu nehybnosti a bylo mi na chirurgii diagnostikováno promáčknutí 3 bederních obratlů. Poté jsem byla převezena na ortopedii a tam mi zjistili osteoporózu, způsobenou léčbou kortikoidy. K očnímu lékaři jsem chodila celých 5 let pravidelně, nikdy jsem však nebyla poslaná na denzitometrii, čemuž se lékaři podivovali. Nyní ležím, jsem minimálně pohyblivá a to za pomoci berlí a krunýře. O mou půlroční dcerku a mne se již 3 měsíce stara maminka, která musela odejit ze zaměstnání. Dle lékaře si budu moci dcerku pochovat až tak za 2 roky. Mám právo na nějaké odškodnění a náhradu škody za ušlou mzdu maminky? O tom, že osteoporóza je vedlejším účinkem léčby kortikoidy jsem byla očním lékařem informovaná, nicméně nikdy jsem nebyla poslaná na denzitometrii a to ani v době před/během či po těhotenství.

Děkuji za odpověď

Marketa

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste se setkala s takovým přístupem lékařů. Jsme právní poradna, a tudíž nemůžeme posoudit postup lékařů po lékařské stránce. V této věci bude nejlepší, když se poradíte s lékařem, odborníkem. Podobný dotaz jsme již odpověděli zde.

Pokud máte podezření na pochybení lékařů při poskytování léčby, tak bychom Vám poradili, abyste si nejdříve zhotovila kopii zdravotnické dokumentace. Postup, jak o ni požádat můžete nalézt zde.

Poté se zkuste poradit s jiným lékařem, zdali skutečně došlo k pochybení. Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít za lékařem a zkusit se dohodnout o náhradě škody případně nemajetkové újmy. Pokud lékař nebude souhlasit, můžete se obrátit na advokáta a nechat si vaši věc posoudit - zda by bylo vhodné podat žalobu a požadovat po léakři noeb zdravotnickém zařízení náhradu škody případně nemajetkové újmy. Takový postup představuje krajní řešení, je výhodnější se dohodnout. V každém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory.

Případně můžete podat stížnost na samotný postup lékaře. Podrobnější informace o podávání stížnosti naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS