Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Komplikace po operaci

Dobrý den, obracím se s dotazem jak řešit vzniklou situaci.:

Dcera cca před měsícem podstoupila operaci krční mandle. Po zákroku se objevily komplikace: údajně při zákroku větší krvácení, večer po zákroku bolest končetiny s flexilou-při upozornění na bolest jí bylo řečeno, že je to normální. Druhý den si opět stěžovala na bolest HK a postupující necitlivost. Jela jsem za ní na návštěvu, vynutila si vyndání flexily. Potom jsem zjistila, že má vetší otok dlaně a prstů na což jsem upozornila personál. Dcera dostala led. Dále jí zřejmě při zákroku zřejmě "vyhodili" sanici, protože téměř do této doby trpí jak bolestí kloubu, tak necitlivostí a bolestí. O bolestivé aplikaci injekcí do břicha-necitlivost sestry/dcera je hubená a aplikace byla bolestivá/.

Dle ORL je zahojena, celou situaci řešíme s neurologem.

Zajímalo by mne jak dále postupovat po právní stránce. Zvažujeme žádost o kompenzaci bolestného, ušlého platu apod. Na co má dcera nárok a kam se obrátit? Děkuji za odpověď.

 

Pája

Odpověď:

Dobrý den,

v naší právní poradně není žádný lékař a dotazy zpracováváme pouze z právního hlediska, proto nemůžeme s jistotou říci, zda zdravotnický personál pochybil.

Vaše dcera má samozřejmě právo na odborné a uctivé zacházení. Právo na odborné zacházení a poskytování zdravotní péče, je jedním ze základních lidských práv, jak dokládá Listina základních lidských práv v článku 31 Úmluva o biomedicíně v článku 4. Poskytovatel zdravotní služby má tedy povinnost poskytovat služby s odbornou péčí, toto právo zaručuje také zákon o zdravotních službách v § 28. 

Je samozřejmě možné požadovat náhradu za porušení povinností, kterými vaší dceři vznikla újma a škoda. Můžete požadovat jak bolestné, tak i náhradu za ušlý zisk, můžete také požadovat kompenzaci léčebných nákladů, které jste vydali, byl-li by zákrok vykonaný správně, by nebyly třeba.

Nabízí se několik možností, jak postupovat. Nabízí se zde možnost mediace, která ovšem předpokládá, že se obě strany budou chtít dohodnout. Náklady mediace platí strany společně a výše odškodného, které můžete získat, je zpravidla menší než soudní cestou. Zdravotnické zařízení na základě dohody vyplatí pouze takovou částku, kterou může obhájit před kontrolními orgány. Aby bylo hospodaření zdravotnického zařízení shledáno jako účelné, měla by být vyplacená částka zřejmě o něco nižší než suma potenciálně přiznaná poškozenému pacientovi soudem. Výhodou ovšem je, zpravidla rychlost se kterou se spor vyřeší. Pokud by tedy vaše dcera mediaci zvažovala, může vám pomoci náš krátký manuál.

Další možností je samozřejmě obrátit se na soud. V takovém případě doporučujeme pořídit si u poskytovatele kompletní kopii zdravotní dokumentace, která vám může v případném sporu pomoci prokázat pochybení. Také se vám může hodit vyjádření jiného lékaře, či specializovaného zdravotního personálu, zda byl postup, který vaše dcera podstoupila proti běžné a odborné praxi. Právo na odborné zacházení a poskytování zdravotní péče, je jedním ze základních lidských práv, jak dokládá Listina základních lidských práv v článku 31 Úmluva o biomedicíně v článku 4. Poskytovatel zdravotní služby má tedy povinnost poskytovat služby s odbornou péčí.

Můžete se také obrátit na soudního znalce v tomto oboru. Přehled znalců naleznete zde.

Pro shnutí bychom Vám tudíž nejdřív doporučili si vyžádat zdravotnickou dokumentaci a následně ji předložit nezávislému odborníkovi nebo znalci. Jejich vyjádření pak může sloužit jako podklad pro případný soudní spor či mediaci se zdravotnickým zařízením. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

19.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS