Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je možnost navrátit řidičský průkaz po léčbě alkoholismu?

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je nějaká možnost navrácení řidičského průkazu, po absolvování tříměsíční léčby alkoholismu.

Jedná se o mého přítele, který nikdy nebyl zadržen policií při řízení pod vlivem alkoholu. Popud k odebrání řidičského oprávnění byl zaslán z psychiatrického oddělení, kde přítel podstoupil před léčbou. Bylo mu řečeno, že bude vyšetřen až po roce abstinence a léčebna se do toho času nezapočítává.

Nevím jak si vyložit zákon, moc mu nerozumím. Přítele to dost demotivuje, jelikož již přes půl roku abstinuje, dobrovolně užívá antabus, dochází na sezení anonymních alkoholiků a k psycholožce, která ho nutí najít si práci. Bohužel v předešlé práci byl řidičský průkaz (dále jen řp.) nutností a tak se chci zeptat, zda je nějaká možnost řp. navrátit a zde je to opravdu v souladu se zákonem.

Děkuji předem mnohokrát za odpověď.

Zuza

Odpověď:

Dobrý den,

informace, které vám byly sděleny, jsou správné. Podle přílohy vyhlášky o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, je v případě osoby, která trpěla alkoholismem možno navráti řidičský průkaz až po uplynutí doby jednoho roku.

Toto tzv. bezpečné abstinenční období má posudkem potvrdit lékař. Ustanovení naleznete zde v příloze č. 3. V minulém roce došlo ke zkrácení lhůty abstinence na jeden rok z původních dvou. Domníváme se, že do doby bezpečné abstinence by se měla počítat i léčba, zákon zde nehovoří jasně a záleží tak na posouzení lékaře - můžete zkusit vyhledat lékaře, který do období abstinence počítá i léčbu.

Podobné téma včetně postupu vyřízení řidičského průkazu bylo popsáno už v dřívějším dotazu, viz zde.

Dalším zdrojem informací může být např. i skupina anonymních alkoholiků, domníváme se že problém odebrání řidičského oprávnění řeší po protialkoholní léčbě velké množství abstinujících a budou moci poskytnou informace z praxe.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

31.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS