Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat při podezření ze zanedbání lékařské péče s následkem smrti

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o radu jak správně postupovat k prošetření z podezření ze zanedbání lékařské péče s následkem smrti mojí maminky. Maminka nastoupila 7.2.2017 do nemocnice na plánovanou operaci žlučníku. Ve středu 8.2 2017 proběhla operace, která měla být provedena laparaskopicky, ale když jsem mluvila k večeru s maminkou, tak mi řekla, že ji museli během operace rozřiznout, jelikož tam měla velký zánět - podle slov lékařů. Druhý den jsem s ní opět mluvila po telefonu, stěžovala si na bolesti, ale prý je to po operaci běžné. Tohle všechno jsem brala jako běžný průběh první den po operaci. V pátek (druhý den po operaci) jsem jí psala, volala, ale vůbec nereagovala na telefon. Nemohli jsme jet na návštěvu, jelikož bylo oddělení z důvodu chřipkové epidemie zavřeno. K večeru jsme volali na oddělení, co je s maminkou, že nám vůbec nereaguje na telefony. Sestřička nám řekla, že je dobrá a že za ní jde zrovna na pokoj. Asi po půl hodině nám mamka volala, že ji sestřička vyřídila, že jsme volali. Říkala, že jí je špatně a nemůže se moc hýbat, ale to je prý normální. V sobotu jsme opět psali zprávy, volali, ale nic. Tak jsme opět volali kolem sedmé večer na oddělení, že tohle nereagovaní maminky na telefony není normální. Sestra nám sdědila, že nám dá pana doktora. A přišel šok. Prý maminku museli dopoledne reoperovat, jelikož měla problémy s dýcháním a měli podezření na sepsi. Při operaci zjistili, že ji celé tři dny tekla žluč do žlucovodu a do celého břicha. Po operaci ji dali do umělého spánku a převezli na ARO. Vůbec jsme nemohli uvěřit, co se stalo, a tak jsem chtěla za maminkou přijet a být s ní. Bylo mi to zamítnuto s tím, že její stav je vážný, ale nikoliv kriticky, a máme si zavolat zítra dopoledne. V neděli v sedm hodin ráno nám přišla zpráva, že máme volat nemocnici a pak přišla poslední rána. Maminka zemřela prý v půl sedmé ráno na silnou otravu krve. Řekli nám, že si máme po obědě přijet pro její osobní věci. Když jsme dorazili do nemocnice, tak nám nebyli vůbec schopni říct, proč zemřela, a když jsme chtěli s otcem a sestrou maminku vidět a rozloučit se s ní, odmítli nám to s tím, že je na patologii a tam nás nepustí. Sestra z ARA mi začala říkat, že je to možná lepší, že na mrtvé není zrovna moc dobrý pohled. Tak jsem ji odpověděla, že když nám to neumožnili s ní být, když byla ještě na živu, tak nevidím důvod ji nevidět teď. Bylo nám to znova zamítnuto s tím, že je víkend a není tam nikdo kompetentní, aby nás pustil na patologii. Prostě přístup, který se nedá pochopit. Druhý den jsme si zažádali osobně o její celou dokumentaci a chtěli jsme mluvit s někým kompetentnim z oddělení. Pan primář nás tedy přijal, ale až za čtyři hodiny, a sdělil nám, že nařídil pitvu. Když jsme se ho zeptali, kde se stala chyba, nedokázal nám odpovědět. Veškerou dokumentaci maminky už máme připravenou včetně pitevní zprávy a teď bychom potřebovali poradit jak správně postupovat.

Moc děkujeme za Vaši odpověď.

Baruska

Odpověď:

 

Dobrý den,

v prvé řadě přijměte naši upřímnou soustrast.

Pokud se domníváte, že došlo k pochybení lékařů, doporučujeme Vám obrátit se na nějakého jiného lékaře, kterému důvěřujete, aby případ Vaší matky posoudil. Seznam znalců je uveden zde. Informace potřebné pro něj, můžete získat ve zdravotnické dokumentaci Vaší matky. Do zdravotnické dokumentace vedené o zemřelém pacientovi mohou osoby blízké v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet a pořizovat si její výpisy nebo kopie. Nebo můžete požádat o kopii zdravotnické dokumentace, nicméně v tom případě má nemocnice právo na úhradu účelně vynaložených nákladů.

Pokud dojde ke zjištění, že k pochybení lékařů došlo, můžete na ně podat na nemocnici stížnost. K podání stížnosti můžete využít vzor, který je ke stažení na našich webových stránkách. Poskytovatel zdravotních služeb je povinen ji vyřídit do 30 dnů.

​V případě nespokojenosti s jejím vyřízením lze následně podat stížnost správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Tímto správním orgánem je zpravidla krajský úřad, v jehož obvodu se nachází nemocnice.  V tomto případě uveďte všechny důvody, proč nesouhlasíte s vyřízením stížnosti.

Dále můžete podat soudní žalobu na ochranu osobnosti či žaloby na náhradu škody. V takovém případě bychom Vám doporučovali předem tuto variantu konzultovat s advokátem se znalostmi v oboru zdravotnického práva. Další informace naleznete zde.

Můžete se samozřejmě také obrátit na Českou lékařskou komoru, nicméně v tomto případě si můžete stěžovat pouze na konkrétní lékaře, který pochybil. Více informací naleznete zde.

Krajní možností je podat trestní oznámení. Oznámení můžete podat písemně (doporučeným dopisem) na místní státní zastupitelství nebo policejní orgán. Lze tak učinit do 5 let.

​Co se týče Vašeho přání vidět tělo maminky, tak Vám nemůže nemocniční personál ani nikdo jiný zabránit, abyste ji po smrti viděla, pokud tomu nebrání objektivní překážky. Jediné, co mohou, tak maximálně Vás upozornit na možné psychické důsledky spojené s touto prosbou, které by Vám mohly hrozit. Rozhodnutí by však mělo být pouze na Vás. Nicméně v tomto případě, je třeba vzít v potaz, že byl víkend. Vždy je nutné dodržovat vnitřní řád nemocnice. To, že Vám žádost na prohlídku těla maminky o víkendu zamítli, je zřejmě v souladu s vnitřním řádem.

Pokud Vám to nebylo umožněno ani v žádný pracovní den, můžete požadovat po nemocnici formální omluvu za toto jednání.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

 

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS