Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dokumentace z pitvy zesnulé osoby blízké

Zemřela mi žena. Byla provedena zdravotní pitva. Dostal jsem pitevní zprávu. Chtěl bych zprávu podrobnou. Histologické a mikroskopické vyšetření orgánu. Že prý by to bylo neetické. Tomu nerozumím. Začínám mít pochybnosti. Jsem manžel. Ministerstvo zdravotnictví neodpovědělo ani za 30 dní. Děkuji za odpověd.

koumák

Odpověď:

Dobrý den,

histologické a mikroskopické vyšetření by mělo být součástí zdravotnické dokumentace Vaší zesnulé manželky. Pokud oprávněná osoba chce nahlédnout, učinit si výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace, mělo by jí to být umožněno.

Obecně do zdravotnické dokumentace vedené o zesnulém pacientovi mohou v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie osoby blízké zemřelému pacientovi, pokud zemřelý pacient za svého života vyslovil zákaz sdělovat informace o svém zdravotním stavu určitým osobám blízkým. V takovém případě lze informaci těmto osobám podat pouze za situace, že je to v zájmu ochrany jejich zdraví nebo ochrany zdraví další osoby, a to pouze v nezbytném rozsahu.

Pokud si osoba, která je oprávněná k pořízení výpisu nebo kopie zdravotnické dokumentace, nepořídí výpis nebo kopii vlastními prostředky na místě, pořídí kopii zdravotnické dokumentace poskytovatel, a to na žádost oprávněné osoby.

Je nutné upozornit, že nemocnice za to může na základě zákona o zdravotních službách, viz zde, požadovat úhradu nákladů spojených s pořízením kopie ze zdravotnické dokumentace. Nicméně musí se jednat pouze o náklady skutečně vynaložené na pořízení kopie.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS