Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dětská psychiatrická nemocnice a přístup do dokumentace

Dobrý den,

dvanácti letý syn začátkem března nastoupil do psychiatrické nemocnice, na doporučení dětské lékařky kvůli dlouhodobé nemocnosti a dlouhodobému strachu ze školy. Měl neustále virózy a horečky. Po celou dobu hospitalizace se nekonaly žádné schůzky s psychiatričkou, psycholožkou, bylo mi řečeno, že se schůzka koná jen na konci pobytu. S jeho ošetřující lékařkou byly pouze minutové telefonáty, kdy mi bylo odpovězeno jednou větou a poté telefon zavěsila. Pobyt několikrát prodlužovali i přesto, že jsem syna chtěla domů. Bylo mi řečeno, že není na propuštění.

Po třech měsících se jim tam syn začal sebepoškozovat, přišlo se na to až druhý den, v době kdy jsem si jej jela vyzvednout na propustku. Syn má na ruce do teď jizvu. Doma si nikdy předtím neublížil. A od té doby jsem jej tři týdny neviděla, zakázali mu návštěvy a propustky. V té době měl třinácté narozeniny. Týden před propuštěním mě kontaktovala sociální pracovnice, které si paní doktorka stěžovala na mojí péči o děti. Po propuštění syna jsem nedostala propouštěcí zprávu. Dostala ji ovšem sociální pracovnice, která mi ji na požádání přečetla. O tom, že se tam syn začal sebepoškozovat, není žádná zmínka, dokonce to zpochybnila i sociální pracovnice a hrozí nám na základě dané propouštěcí zprávy soudním dohledem.

Když jsem telefonovala do nemocnice, kdy dostanu propouštěcí zprávu, bylo mi arogantně sděleno, že zpráva již byla poslána lékaři a rodičům se zprávy nedávají. Sociální pracovnice ovšem tvrdila, že jí ta samá lékařka sdělila, že jsem propouštěcí zprávu dostala a že syn není psychiatricky nemocný, že do té nemocnice nepatří a že je to pouze mojí špatnou výchovou, a přitom mu napsali dvoje léky, jeden z nich je na depresi.

Nelíbí se mi jednání jak s nemocnicí, tak se sociální pracovnicí. Jak mám dosáhnout toho, aby byla napsána nová propouštěcí zpráva? Jak mám sebe a děti bránit? Jaké mám práva?

naděje

Odpověď:

Dobrý den,

Rodič jako zákonný zástupce dítěte má právo na informace o zdravotním stavu dítěte a to v průběhu celé léčby, nikoliv pouze v jejím závěru. Informace o zdravotním stavu dítěte lze omezit pouze v případě, že poskytovatel zdravotní péče je na základě § 32 odst. 3 zákona o zdravotních službách přesvědčen, že poskytnutí těchto informací by mohlo dítě poškodit. Nicméně považujeme za nepřípustné, aby nemocnice neposkytovala zákonému zástupci informace o zdravotním stavu dítěte, bez toho, aby tento postup zdůvodnila. Požádejte proto psychiatrickou nemocnici o sdělení toho, proč s Vámi nechce komunikovat o zdravotním stavu Vašeho dítěte.

Ve vztahu k propuštěcí zprávě zákon o zdravotních službách výslovně nezakotvuje povinnost předávat pacientovi propouštěcí zprávu, tato je totiž součástí pacientovi zdravotnické dokumentace, do které má pacient (v případě nezletilého zákonný zástupce) právo kdykoliv nahlížet. Psychiatrická nemocnice tedy nepochybila, když vám automaticky nevydala propouštěcí zprávu, nicméně Vám měla umožnit nahlédnout do zdravotnické dokumentace, v níž je zpráva obsažena a případně sdělit, proč to není možné.

Doporučujeme Vám využít práva zakonného zástupce nahlížet do zdravotnické dokumentace dítěte (viz zde), u praktické lékařky Vašeho syna (případně přímo v psychiatrické léčebně), si pořiďte kopii propouštěcí zprávy, informace získané přímo ze zprávy jsou lepší, než zprostředkované. Náležitosti propouštěcí zprávy upravuje vyhláška o zdravotnické  dokumentaci (zde). Údaj o sebepoškozování má být zanesen ve zdravotnické dokumentaci Vašeho syna vedené v psychiatrické nemocnici, do této dokumentace může zákonný zástupce nahlížet, případně požádat o zaslání její kopie (k tomu blíže zde), zjistěte proto jaké informace obsahuje zdravotnická dokumentace Vašeho syna a zvažte jejich úplnost.

Možnost jak dosáhnout změny zdravotnické dokumentace obsahuje zákon o zdravotních službách (zde), prostudujte propouštěcí zprávu a zdravotní dokumentaci Vašeho syna a zvažte, zda a jak ji považujete za vhodné doplnit a po té požádejte nemocnici o provedení změn, nelze Však předpokládat, že dokumentaci je možné měnit naprosto dle přání pacienta, jejím hlavní účelem je odrážet pacientův zdravotní stav a jeho vývoj.

Možnost jak dosáhnout vynucení změny zdravotní dokumentace, představuje stížnost na její neúplnost (k tomu více zde), podávání stížností nicméně nepovažujeme ve Vašem případě za primární. Za důležité považujeme zjistit důvod, ze kterého s Vámi nehodlá nemocnice komunikovat. Pokud se jedná o pohou nechuť na její straně, je stížnost na místě. Pokud je ale nemocnice přesvědčena, že má výše uvedené zákonné důvody proč Vám informace nesdělovat, mohlo by podávání stížností být spíše kontraproduktivním.

S pozdravy Vaše Férová nemocnice

17.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS