Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Bodové ohodnocení

Dobrý den.
Jsem po pracovním úrazu pravé ruky a mám diagnozu M890 Algodystrofický syndrom. Můžete mi říci nebo poradit , jaké je bodové ohodnocení této nemoci pro určení bolestného?
Mám i nějaké diagnozy týkající se této nemoci z oblasti psychologie a psychiatrie, ale ani tyto nemohu nikde dohledat. Našel jsem jen diagnozy s písmenem S a jejich bodové ohodnocení. Poradíte mi?
Děkuji
 

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve bychom se Vám chtěli omluvit za velmi pozdní odpověď. Bohužel nám delší dobu nefungovaly stránky poradny, a z toho důvodu jsme nebyli schopni dotazy zodpovídat. 

Nyní již k Vaší otázce. Při stanovení bolestného a jeho odškodnění je potřeba nejdříve určit okolnosti, za nichž došlo k úrazu a poškození zdraví. Proto je nutné určit, zdali se jedná o pracovní úraz nebo zranění způsobená v běžném životě mimo zaměstnání. Je to z toho důvodu, že pracovní úrazy se odškodňují jinak.

V případě, že se jedná o pracovní úraz, výše náhrady za bolest a ztížení společenského uplatně­ní v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolá­ní vymezuje nařízení vlády 276/2015 Sb., o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Podle §3 tohoto nařízení činí hodnota jednoho bodu při pracovním úrazu 250,- Kč. Počet bodů pro ohodnocení bolesti se následně zjistí podle přílohy č. 1 tohoto nařízení vlády. I přesto, že se tam není Vaše konkrétní diagnóza, bude se vycházet z té nejpodobnější.

V oblasti bolestného se také přihlíží k Metodice Nejvyššího soudu.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

  

 

20.8.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS