Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ambulantní léčba vedle soudně nařízené léčby

Dobrý den,

mám nařízenou ambulantní léčbu soudem, ale kromě této situace mám i jiné psychické problémy, které se nařízené ambulantní léčby netýkají ...

Navštívil jsem tedy jiného psychologa a ten mi odpověděl, že to musím řešit s lékařem k němuž chodím na ambulantní léčbu nařízenou soudem, když jsem odvětil, že to raději spáchám sebevraždu, než abych žádal o pomoc jeho, sdělil mi druhý lékař, že ho to nezajímá a že je to můj problém ...

Může toto zdravotník udělat, a pokud ne jak mám postupovat?

Předem děkuji za odpověď.

Danijen

Odpověď:

Dobrý den,

důvody, ze kterých může zdravotnický pracovník odmítnout přijmout pacienta do léčby, upravuje zákon o zdravotních službách v § 48 zde. Zjednodušeně řečeno Vás zdravotník může odmítnout pokud:

- by Vaším přijetím došlo k neúměrné zátěži pracoviště

- v případě praktických lékařů pokud by Vzdálenost od Vašeho bydliště neumožňovala návštěvy lékaře

- v případě že nemá smlouvu s Vaší pojišťovnou

V oblasti psychoterapie, je nutné odlišovat poskytování psychoterapie jako zdravotní služby klinickým psychologem na jedné straně a jako poradenství prováděné psychologem v pozici např. živnostníka na straně druhé. Pokud není psychoterapie poskytována jako zdravotní služba, nedopadá na ni zákon o zdravotních službách, ale jedná se o prostý soukromoprávní vztah, v němž se psycholog zavazuje poskytnout služby a klient se zavazuje takové služby zaplatit. V takovém případě má psycholog smluvní svobodu a může odmítnout klienta dle svého rozhodnutí.

Pro Váš dotaz je tedy rozhodné vědět, zda Vámi zvolený psycholog je zdravotnickým pracovníkem, to poznáte podle toho, zda se psycholog označuje za klinického psychologa, nebo pracuje pod přímou kontrolou jiného klinického psychologa.

Jestliže je Vámi zvolený psycholog zdravotnickým pracovníkem musí mít pro Vaše odmítnutí jeden z výše uvedených zákonných důvodů. Pokud Vás odmítl z jiného než stanoveného důvodu, zvažte podání stížnosti, víc k podávání stížností naleznete zde.

Jestliže psycholog zdravotnickým pracovníkem není, pak nemáte komu podávat stížnost a nezbylo by Vám než se obrátit na soud, což Vám nedoporučujeme, z důvodu komplikované důkazní pozice.

V závěru nám dovolte zamyslet se ještě nad otázkou, zda by služby Vámi zvoleného psychologa byly hrazeny z Vašeho zdravotního pojištění. Podle přílohy zákona o veřejném zdravotním pojištění (zde), má pojištěnce nárok na bezplatnou psychoterapii jako zdravotní službu u jednoho psychologa v průběhu jednoho roku. Pokud by  Vám psychoterapie byla poskytována jako zdravotnická služba, měl byste na ni bezplatný nárok pouze v případě, že v rámci ochranného léčení Vám není vykazována podpůrná psychoterapie, tuto informaci obdržíte u Vaší pojišťovny.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS