Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna indikační skupiny na poukazu k lázeňské péči

Dobrý den chci se zeptat jsem po operaci krční páteře NCH i RHB doporučili lázně s indikační skupinou VII/11 obvodní lékař mi vyplnil poukaz a svévolně změnil skupinu na VII/9 a když jsem mu volala tak řekl, že je to jedno a nezáleží na tom co je tam napsáno. Je to v pořádku?

kiwisek

Odpověď:

Dobrý den,

lékař při vystavování tzv. poukazu neboli návrhu na lázeňskou péči uvádí indikační skupinu. Ta odpovídá pacientově diagnóze, se kterou se má v lázních léčit. Zákon potom podle indikační skupiny určuje, zda se bude jednat o lázeňskou léčbu plně hrazenou pojišťovnou (komplexní) nebo příspěvkovou nebo jak dlouhý má pobyt v lázních být. Uvedení správné indikační skupiny, která odpovídá diagnóze pacienta, je tedy z tohoto pohledu velmi důležité. Rozpis indikačních skupin v zákoně si můžete přečíst zde (v příloze č. 5 k zákonu).

Ve vašem případě píšete, že lékař zaměnil skupinu VII/11 za VII/9. Jsme právní poradna a nejsou mezi námi žádní lékaři, takže nemůžeme posoudit rozdíly v obou diagnózách, ale ze zákona jasně vyplývají některé rozdíly v lázeňské péči poskytované pacientům v těchto skupinách (v VII/11 je péče jen komplexní, délka pobytu je 28 dní, zatímco v VII/9 je při prvním lázeňském pobytu možná i příspěvková péče, délka je jen 21 dní). Proto bychom vám doporučili situaci znovu prodiskutovat s vaším lékařem a dosáhnout vystavení nového poukazu, případně můžete požádat o pomoc svoji zdravotní pojišťovnu. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS