Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost a prošetření zanedbání péče lékařem

Dobrý den. Moje matka byla přijata na onkologii ve xxx v Praze, kde měla podstoupit chemoterapie. Při zavádění kanyly do hrudníku pro přívod roztoku jí byla lékařkou omylem propíchnuta plíce a následně byla urgentně převezana na oddělení ARO. Toto se mi jeví jako dost závažné pochybení lékařky a chtěla bych tímto požádat o radu, kam se obrátit se stížností a prošetření zanedbání zdravotní péče ošetřujícím lékařem.

Odpověď:

Dobrý den,

o tom, jak postupovat v případě podezření na zanedbání péče je v naší poradně celá řada zodpovězených dotazů - např. Mozková mrtvice po operaci, Zhoršení zdravotního stavu po chemoterapii, Poškození mozku po narkóze, Postup při nesprávné léčbě, Šance na úspěch při žádosti o odškodnění.

Nejprve je vhodné podat stížnost k vedení zdravotnického zařízení. Stížnost můžete napsat písemně a poslat nejlépe doporučeným dopisem. Je vhodné, aby na stížnosti byla podepsána Vaše matka, neboť jde o její právo podat stížnost. Pokud to nejde a je ve špatném zdravotním stavu, můžete podat stížnost i Vy, měli by se tím také zabývat, ale je to komplikovanější. Stížnost můžete nazvat správným názvem - žádost o přezkum zdravotní péče, což, jak uznáte, zní méně konfliktně. Obrátit se můžete také na zdravotní odbor krajského úřadu (magistrátu), který rovněž prošetřuje pochybení a v závažnějších případech ustanovuje znaleckou komisi.

Pokud nebudete s vyřízením stížnosti spokojena, můžete se obrátit na zřizovatele zdravotnického zařízení, což je v tomto případě Ministerstvo vnitra. Pokud viníte z pochybení konkrétní lékařku, je možné se obrátit se stížností i na Českou lékařskou komoru, ale to v tomto případě možná není nejvhodnější, neboť komora spíše řeší etická pochybení.

Vaše Férová nemocnice

11.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS