Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Problém s kolenem

Přeji dobry den.

Vloni jsem v březnu nešťastné spadla na koleno, kde mi něco prasklo. Po několika diagnózách jako natažené vazy apod. jsem skončila v nemocnici, kde mi nakonec diagnostikovali přetržený meniskus. Operace proběhla v srpnu, ale od první rehabilitace mě koleno bolelo čím dal víc. Lékař mi tvrdil, ze mě tam nemá co bolet, že je vše v pořádku a mne postupně začalo připadat, že si myslí, že si vymýšlím. V prosinci jsem se obrátila na jiného lékaře a jinou kliniku s žádosti o konzultaci, protože bolest se zhoršovala. Při poslední návštěvě mého ošetřujícího lékaře jsem si vyposlechla opět, že mám zhubnout, že tam nic nemám a do zprávy mi ještě doporučil další rehabilitace, kam jsem již nešla. Měla jsem jich totiž již 40 a u posledních jsem už zase skoro brečela bolestí. Minulý týden jsem absolvovala magnetickou rezonanci, při které se zjistilo, že mám prasklý zadní meniskus, sníženou chrupavku a malou Bakerovu cystu. Nebolí mě už jen koleno, ale bolest mi vystřeluje až do stehna a lýtka, ale jsem již objednaná na novou artroskopii, která snad mé problémy vyřeší. Ale jsem celou dobu na neschopence, která není moc vysoka, jsem rozvedená a k tomu mám hypotéku 9 tisíc měsíčné, k tomu další poplatky. Měla jsem sice nějaké pojistky, ale ty už mi skončily, byly jednak omezené časově, jednu jsem měla na půl roku při pracovní neschopnosti, další skončily jednorázovou výplatou po operaci menisku.
Omlouvám se, asi se moc rozepisuji, ale myslíte, že bych měla šanci na odškodnění za nevydařené léčení? Vždyť vlastně teď budu vše podstupovat znovu a už teď se toho děsím. Operaci si platím sama na soukromé klinice, přispěje mi na to moje maminka. Půjčuji si kde se dá, s tím, že všechno vrátím, až budu chodit do práce, ale už teď se toho bojím, jak to bude dál. Bolestí se budím v noci a k tomu režim ještě finance, i když jsem už dávno mohla chodit do práce a být v pořádku. A to nemluvím o pocitech, kdy jsem si před lékařem připadala jako idiot, když jsem se mu snažila vysvětlit, jak to bolí a lékař mi dával zcela jasně najevo, že si nejspíš vymýšlím.


S pozdravem

 

IvetaP.

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, způsobeném velkým zatížením poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

Jsme právní poradna a tudíž nemůžeme posoudit postup lékařů po lékařské stránce. Pokud máte podezření na pochybení lékařů při poskytování léčby, tak bychom Vám poradili, abyste si nejříve zhotovila kopii zdravotnické dokumentace. Postup můžete nalézt zde. Poté se zkuste poradit s jiným lékařem zdali skutečně došlo k pochybení. Případně si můžete zaplatit zhotovení znaleckého posudku. Seznam znalců můžete najít zde. Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít za lékařem a zkusit se s ním dohodnout na finanční kompenzaci. Pokud nebude souhlasit, můžete podat žalobu na lékaře a požadovat po něm náhradu škody případně nemajetkové újmy. V takovém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

19.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS