Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předepisování opiátů

 


Dobrý den,

potřeboval bych se zeptat, za jakých okolností může doktor předepisovat opiáty. Byly mi psychiatrem po dobu 2,5 roku předepisovány opiáty MST Continus na diagnózu fibromyalgie, nakonec diagnostikováno jako chronický algický syndrom. Chci se zeptat, jestli je takový postup legální?

Děkuji.


Odpověď:

Dobrý den,

 

každý ošetřující lékař je oprávněn předepisovat léky v souvislosti s diagnózou, kterou sám stanovil a pro kterou Vás léčí. Pokud Vám tedy Váš psychiatr - specialista předepsal lék, který je v souladu se stanovenou diagnózou, je to v pořádku. Specialista je, stejně jako ošetřující lékař, ze zákona povinen pacientovi předepsat všechny léky, které ze své specializace ordinuje, a to v takovém množství, aby Vám vydržely do příští kontroly. 
 
Pokud Váš dotaz směřoval spíše k otázkám, zda-li se jedná o opiát, který lze oprávněně předepsat v souvislosti s danou diagnózou, či zda se jedná o diagnózu, která se slučuje se specializací vašeho ošetřujícího lékaře, tj. psychiatrem, je nám líto, ale nemůžeme Vám na tyto otázky odpovědět. Naše poradna je složena výhradně z právníků, nikoli z lékařů. Zároveň Vám můžeme doporučit, aby jste si našel lékaře, ke kterému máte důvěru, a se kterým můžete zmiňované zdravotnické otázky prodiskutovat.
 
Vaše Férová nemocnice 
 
 
 

11.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS