Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předepisování léků bez souhlasu pacienta v domově

Dobrý den,

Mám maminku v domově pro seniory, je obtížně pohyblivá po operacích kyčle, jinak je kontaktní. Vídáme se několikrát týdně a denně jsme na telefonu. Je to tak dva roky, co si mi maminka postěžovala, že byla sestrou poslána k lékaři na druhé patro do čekárny. Bylo tam už hodně lidí, tak čekala. Myslela si, že jde ke svému lékaři, ale byl to psychiatr. Položil jí otázku, jak se cítí. Odpověděla úměrně k potížím a věku. Pak se ptal, jak se jí spí, na tuto otázku odpověděla, že někdy dobře, někdy hůř.

Mně to vyprávěla s humorem jí vlastním, že se štrachala někam kvůli dvěma otázkám. Docela mně pobouřilo, jak člověk, který je psychicky v pořádku a nejeví žádné známky poruchy, který luští křížovky, sleduje naučné pořady a dovede si své věci řídit sám, se najednou dostane do ordinace psychiatra, který je nota bene téměř tak stár jako většina klientů, a kterého si tam domov drží (má tam takzvanou trafiku).

Zašla jsem za ním a vyjádřila přání, že si nepřeji, aby byla moje máma u něj registrovaná bez potřeby, že si to ani ona nepřeje, a že by mně zajímalo, kdo ji a na jakém základě pozval. Poté jsem zašla i za ředitelkou domova a toto jí sdělila a tím vše skončilo. To bylo tak před dvěma lety. Jenže jsem až teď zjistila, že moji mámu krmí antidepresivy bez jejího vědomí. Protože si máma stěžovala, že bere nějak moc prášků, že je jí zle od žaludku, že dostává léky nadávkované na celý den v krabičce, a že neví co jí.

Po konzultaci s praktickým lékařem jsme zjistili, že na noc dostává Mirzaten (antidepresivum), který jí předepisuje zmíněný psychiatr. Ptala jsem se vrchní sestry, jak je možné, že dostává antidepresiva, když nejeví známky deprese a nikdo ji dva roky v této souvislosti nevyšetřoval. Máma navíc trpí trávicími obtížemi a nemá ponětí, co jí dávají. Rozčílilo ji, jak s ní nakládají. Řekla, že pan doktor píše lék podle prvotní diagnózy, kterou kdysi stanovil! Jak je to možné, aby se toto dělo?

Sestra má o všem povědomí a byla na mně sladká, chtěla se bavit žoviálně, že byla stanovena demence. Jednak moc dobře ví, čemu napomáhá, když panu doktorovi nahání klienty. Ti lidé vůbec nemají tušení, že jsou třeba poškozováni na zdraví zbytečnou chemií, která může mít vedlejší účinky. V ruce máme pouze důkaz, že mámě byl zmiňovaný lék předepisován a nechali jsme provést výpis úhrad zdravotní péče, abychom věděli, jestli nejsou zfalšovány návštěvy u psychiatra v kartě. Byla jsem zde v místě u právníka, co máme dělat a ten mi potvrdil, že nejsem první, kdo si  tento domov (který mimo jiné se pyšní certifikátem kvality, jež obdržel nedávno) stěžuje. Nechám mamku prohlédnout jiným psychiatrem, a pak chci podniknout kroky, aby k takovýmto praktikám nedocházelo. Pomůže mi někdo? Teď je mi šedesát a nechtěla bych se dožít toho, že mi někdo zničí játra, až nebudu moct chodit. Mámin tatínek  v plném zdraví a hlavně duševní svěžesti, kdy pracoval do 85 let, se dožil 98 a máma je po něm, jen měla vážné komplikace při zlomenině.

Kdysi jsem se bavila o problému podávání psychofarmak bez příčiny starým lidem v domově se svou známou internistkou, která jeden čas v jiném domově působila a odtud odešla do jiné ordinace. Řekla mi, že odešla mimo jiné také proto, že s těmito praktikami není schopna vyrovnat, a že se to děje. Proto si nemyslím, že jsem schopna bez dalších intervenujících, jenom jako sám voják v poli něco změnit v systému. A proto tvrdím, že se to může týkat v budoucnu nás všech a je nutné toto změnit.

Děkuji za podanou ruku. 

MS

Odpověď:

Dobrý den,

na úvod je třeba říci, že jste udělala velmi dobře, že jste se situaci rozhodla konzultovat s jiným odborníkem, tedy s maminčiným praktickým lékařem a specialistou z oblasti psychiatrie. Stejně tak, že jste si zažádala o výpis úhrad zdravotní péče a dokonce konzultovala další postup s právníkem.  Tyto kroky Vám zajisté poskytnou další informace a mohou se pro Vás stát zdrojem argumentů pro jednání s domovem důchodců.

Před každým zdravotním zákrokem tedy i před vyšetřením, musí být pacient (pokud není zbaven svéprávnosti) srozumitelně poučen o svém zdravotním stavu, o doporučeném léčebném postupu tak, aby se mohl svobodně a informovaně rozhodnout, zda zákrok podstoupí. K poskytnutí souhlasu nemůže být Vaše maminka nucena. Naopak může vyslovit odmítnutí zákroku, které musí být společně s údajem o předání veškerých informací pacientovi, zaznamenáno ve zdravotnické dokumentaci. (Více k informovanému souhlasu např. ZDE)

Z Vámi popsaného dotazu vyplývá, že Vaše maminka s léčbou antidepresivy nesouhlasila, či o ní dokonce nevěděla. Tento postup je samozřejmě nežádoucí a maminka má možnost se proti němu ohradit.  Nejlepší variantou je pokus o dohodu přímo se zdravotnickým zařízením a vysvětlení si celé situace. V případě, že bude zdravotnické zařízení reagovat negativně, laxně anebo dokonce odmítavě, máte možnost podat v této věci stížnost (Správný postup jak podat stížnost např. ZDE)

V rámci svého dotazu jste psala, že jste podala žádost o výpis úhrad zdravotní péče tedy o tzv. přehled vykázané péče u zdravotní pojišťovny. V případě, že byste zjistila, že byla Vaší mamince vykázána péče, kterou nepodstoupila, máte možnost tento problém řešit také přímo s pojišťovnou. (Více o tomto postupu ZDE)

Krajním variantou je obrana soudní. Pokud byste se rozhodla řešit situaci soudně, doporučujeme Vám konzultaci s právníkem specializovaným na medicínské právo. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou nebo můžete využít webových stránek www.potrebujipravnika.cz.

Přejeme Vám mnoho úspěchů při jednání s domovem důchodců a zdárné vyřešení celé situace.

Vaše Férová nemocnice

26.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS