Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Praktická lékařka mi zadržuje zdravotní dokumentaci

Dobrý den,

 již začátkem května jsem se s praktickou lékařkou číslo 1 domluvily, že přejdu k jiné praktické lékařce, protože mi tato odmítala dál předepisovat léky na předpis (nesdělila mi z jakého důvodu). Na konci května jsem se zaregistrovala k praktické lékařce číslo 2, a ta požádala o výpis z karty/o kartu. Do dnešního dne kartu ani výpis nemám (téměř dva měsíce od registrace). Tak to je můj dotaz číslo 1, jak z praktické lékařky toto dostat, resp. kde si případně stěžovat na postup PL1.

A k tomu druhému. Když jsem přišla k praktické doktorce číslo 1, přinesla jsem jí veškerou svou zdravotní dokumentaci od narození. Nyní jsem se dozvěděla, že praktická lékařka číslo 2 má nárok vlastně jen na výpis z karty a PL1 mou celou dokumentaci dá do archivu, kde bude za 5 let skartována. Pro mě má ale samozřejmě určitou hodnotu, jsou to všechno originály za 27 let mého života. Domnívám se, že PL1 by měla zůstat pouze dokumentace za dobu, kterou mě měla v péči (cca 3 roky) a zbytek by měla odeslat spolu s výpisem za ty tři roky odeslat mé PL2. Je dle zákona možné toto nějak požadovat a zajistit?

Moc děkuji za odpověď.

marcela

Odpověď:

Dobrý den,

 k Vašemu prvnímu dotazu, pokud Vám lékařka odmítá vydat výpis ze zdravotnické dokumentace, tak bychom Vám poradili, abyste ji o to ještě jednou požádala. Pokud Vám ani poté nevyhoví, můžete si kopii zdravotnické dokumentace zhotovit sama. Můžete také podat stížnost ke zřizovateli daného lékaře, většinou to bývá krajský úřad.

 K Vašemu druhému dotazu, Vaše první praktická lékařka vůbec neměla mít originály od dětské lékařky, ale opět pouze výpisy. Nicméně ve Vaší situaci všechny originály skutečně zůstanou u první praktické lékařky. Pokud je chcete mít u sebe, můžete si zhotovit kopii, ale originály Vám nemohou být vydány.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS