Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nespokojenost s lékařskou péčí

Dobrý den, ve středu to budou tři týdny co máme babičku v nemocnici. Uklouzla a zlomila si krček a byla tam operována. Operace proběhla v pořádku ale máme pocit,že se v nemocnici o babičku nestarají tak jak by měli. Jezdíme tam 2x týdně ( máme to 80km daleko) a pokaždé je nám řečeno něco jiného a každou návštěvu se babičky stav zhoršuje. Chtěli bychom si na nemocnici podat stížnost a babičku dát do jiné nemocnice ale vůbec nevíme jak máme postupovat. Volali jsme si do bližších nemocnic a tam nam jí vzít nechtějí.

monigirl

Odpověď:

Dobrý den,

v nemocnici vás mohou odmítnout přijmout jen přijmout jen pokud již mají naplněné stavy a přijetí dalšího pacienta by pro ně bylo neúnosným zatížením. Zákon (zákon o zdravotních službách) stanoví pro poskytovatel zdravotních služeb, tedy pro nemocnici, povinnost Vám o odmítnutí přijetí pacienta a důvodu odmítnutí vydat písemnou zprávu. Nesplní-li nemocnice tuto povinnost, hrozí jí pokuta, pokuta nemocnici hrozí i pokud Vás odmítne bez důvodu a vydá vám zprávu, která není pravdivá - např. o překročení kapacity, v případě, že měli volná lůžka.

Vaše babička může o svém převozu do jiné nemocnice rozhodnout sama, pokud ji v tom nebrání zdravotní stav. Pokud například z důvodu bezvědomí není schopná rozhodovat o tom, ve kterém zdravotnickém zařízení je léčena, můžete za ni rozhodovat vy jako její rodina – nejprve manžel, pokud by nebyl, pak děti, případně vnuci.

Nevíme, v jakém zdravotním stavu je vaše babička, navrhujeme vám ale tento postup.

1.       Pokuste se najít nemocnici, ve které vaši babičku mohou přijmout.

2.       V případě, že byste žádnou nenalezli, pokuste se zjistit, z jakého důvodu odmítají přijmout do péče. Vysvětlete, že jste si vědomi práva vybrat si poskytovatele zdravotních služeb a požádejte o vysvětlení, proč vás nechtějí přijmout.

3.       V případě že ani toto nikam nevede, nechte vypsat zprávu o odmítnutí. Případně můžete lékaře, se kterým jednáte, upozornit na povinnost tuto zprávu vypsat a upozornit, že pokud zprávu nevydá, dopouští se správního deliktu. Vysvětlete, že si budete na nezákonné odmítnutí poskytnutí péče pro vaši babičku stěžovat.

4.       Odmítnutí můžete zdokumentovat například i svědecky. V případě podezření na nezákonné odmítnutí podejte podnět na zahájení řízení o správním deliktu na krajskému úřadu, stejně tak pokud Vám zprávu odmítnou vypsat.

5.       Na lékaře si také můžete stěžovat - více informací naleznete zde. Pokuste se ale vše vyřešit nejprve domluvou, vaší snahou je, aby vaši babičku přijali do péče.

Vaše Férová nemocnice

24.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS