Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázně

Dobrý den,v lednu 2010 jsem podstoupila onkol.operaci nádoru prsu,absolvovala jsem léčbu a nejevím známky recidivy. Po celou dobu do dnes 2015,mě ani onkoložka,ani praktická lékařka mě vůbec nenabídli,že mám nárok na komplexní lázeňskou péči hrazenou ZP("křížkové lázně")Když jsem jim to připomněla min.rok, že jsem se dozvěděla, že mám na ně nárok, jednoduše mě řekly,že hold mám smůlu a jestli mám ještě zájem,že si je mohu uhradit sama s příspěvkem. No jsem na ně dost naštvaná,to je teda přístup,že? Jenže já kvůli nim přišla o lázně,kdybych mohla tak je za to budu žalovat, jenže doktoři mezi sebou drží,,basu".Avšak z vaší poradny,jsem se dozvěděla, že mám na ně nárok jednou za dva rok s délkou pobytu je 21 dnů.Tzn. že když jsem od 1/2010-7/2015 neměla žádné lázně,a ani tím pádem za 2roky,mám na ně nárok?Volala sem do své ZPMV v Plzni a tam mě také řekli, že je to už moc dlouho od operace prsu,ale že si to mohu zaplatit sama,no bezva :-( ani slovo o tom že bych na ně mohla mít nárok.Zároveň bych se chtěla zeptat, pokuď bych letos podstoupila plastickou operaci k rekonstrukci prsu, mám nárok i po této operaci na lázně? Díky Laduš Vaše Férová nemocnice

Laduš

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za opožděné zodpovězení Vašeho dotazu, které je způsobeno přetížením poradny.

Bohužel máme pro Vás špatnou zprávu. Lékaři opravdu nemají povinnost Vás o těchto právech a možnostech informovat. Pacient může lázeňských služeb plně hrazených zdravotní pojišťovnou využít jen po schválení lékařem (po jeho doporučení a odborném posouzení). 

Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče navazuje na lůžkovou péči nebo na specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity. 

Příspěvková lázeňská péče se většinou poskytuje u chronických onemocnění (předpokládá se opakování lázeňské léčby). Tato péče může být poskytnuta jednou za 2 roky, pokud nerozhodne lékař jinak.

Nárok na komplexní lázeňskou péči plně hrazenou zdravotní pojišťovnou je možna pouze v případě konkrétních onemocnění, po konkrétních operacích, apod. (tato onemocnění vyjmenovává indikační seznam pro lázeňskou píči a onemocnění).

V případě plastické operace (ať už bezprostředně souvisí s onkologickou operací nádoru prsu, nebo ne) nárok na komplexní lázeňskou péči plně hrazenou zdravotní pojišťovnou bohužel nemáte

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS