Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výše cestovních náhrad u VZP

Dobrý den,

jaká je aktuální výše cestovních náhrad u VZP při dopravě vlastním vozidlem, tzn. kolik Kč za km?

Díky

assad

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se pojištěnec rozhodne pro dopravu soukromým vozidlem, má nárok na náhradu cestovních nákladů v případě, že jeho zdravotní stav podle vyjádření indikujícího ošetřujícího lékaře neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby a pokud ošetřující lékař takovou dopravu schválí. Doprava pacienta soukromým vozidlem je hrazena ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního zdravotnického zařízení, které je oprávněné poskytnout zdravotní péči potřebného typu. Účtuje se pouze skutečný počet kilometrů ujetých s konkrétním pacientem, nikoli cesta vozidla bez pacienta.

Úhrada je provedena pojištěnci, kterému byla přeprava soukromým vozidlem schválena, a to pouze při předložení poukazu vystaveného ošetřujícím lékařem s vyznačením nutnosti individuální přepravy. Tuto částku stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví, která určí minimální sumy, které pojišťovny musí proplácet. Částky se neustále mění a záleží na konkrétním časovém okamžiku, kdy máte cesty k lékaři absolvovat. V současné době však již platí minimální částka 5,71 Kč za kilometr.

Jsme nezávislá právní poradna a nemáme proto k dispozici přesné informace o vyši poskytovaných náhrad jednotlivých pojišťoven. Z tohoto důvodu Vám doporučujeme se obrátit přímo na zdravotní pojišťovnu a o přesné výši náhrad se informovat u ní.

Vaše Férová nemocnice

23.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS