Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatek

Středočeský kraj provede úhradu formou daru pacientovi, který má trvalý pobyt ve Středočeském kraji a byl hospitalizován ve Středočeském kraji i za nadstandardní pokoj? Děkuji za odpověď.

Maruš

Odpověď:

Dobrý den,

Středočeský kraj skutečně poskytuje úhradu regulačních poplatků v nemocnicích na území Středočeského kraje, kdy je pacientům následně poskytnut dar, ze kterého je kompenzováno předchozí uhrazení regulačního poplatku.
Regulační poplatky činí 30 Kč za návštěvu lékaře, který provede klinické vyšetření, 90 Kč za návštěvu pohotovosti, 30 Kč za recept v lékárně a 100 Kč za den pobytu ve zdravotnickém zařízení včetně lázeňských zařízení.

Regulační poplatek 100 Kč za den pobytu ve zdravotnickém zařízení se platí nezávisle na tom, jestli je pacient hospitalizován na nadstandardním nebo standardním pokoji. Jeho smyslem je nějakým způsobem nemocnicím kompenzovat výdaje které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, tedy náklady na stravu a energie.

Platba za nadstandarní pokoj je zcela něco jiného než regulační poplatek. Nadstandardní pokoje nikdy nespadaly do veřejného zdravotního pojištění. V případě že nemocnice nabízí možnost pobytu pacienta na nadstandardním pokoji, má právo za tuto službu inkasovat částku podle svého vlastního uvážení, přičemž ale platba za nadstandardní pokoj pacienta neosvobozuje od povinnosti zaplatit regulační poplatek. 

Ve vašem případě tedy zřejmě kraj provede úhradu regulačního poplatku, ale v případě, že budete chtít využít nadstandardní pokoj neprovede úhradu platby za nadstandardní pokoj.

Vaše Férová nemocnice

8.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS