Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplácení léku ze zahraničí

Dobrý den,

léčím se již delší řadu let s psychickými problémy (deprese). Léčba byla většinou svízelná, antidepresiva nezabírala nebo jen částečně. Asi před osmi měsíci mi byl nasazen lék Lerivon, po kterém se můj stav výrazně zlepšil. Bohužel někdy koncem loňského léta nastal u tohoto léku výpadek, náhrada se stejnou účinnou látkou u nás není a já jsem nucen jej nakupovat v Německu pod názvem Mianserin. Není to pro mě levná záležitost (jedno bal. stojí 3000Kč). A tak se ptám, zda je u možnost, aby mi byl lék hrazen mojí zdravotní pojišťovnou. Paní u přepážky mi nebyla schopna dát jednoznačnou odpověď.


Děkuji moc za odpověď.

Zbyněk

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká úhrady léku na předpis zakoupeného v zahraničí. 

Jelikož se jedná o lék na lékařský předpis, je možné tento předpis vybrat v jakékoliv zemi Evropské unie. Požádejte tedy Vašeho lékaře, aby Vám vydal tzv. přeshraniční lékařský předpis. Ten se často neliší od předpisu, který je vydáván u nás.  

Tento předpis nemá stanoven žádný speciální formát, musí však obsahovat následující: identifikační údaje pacienta, datum vystavení předpisu, identifikaci vydávajícího lékaře a informace o předepisovaném léku. Do přeshraničního předpisu je potřeba uvést obecný název léku, nikoliv jeho značku, protože požadovaný lék se nemusí v dané zemi prodávat pod stejným názvem. Dále je vyžadována forma, množství a síla dávkování. Na základě těchto údajů by mělo být zajištěno, že předpisu lékárník v zahraničí porozumí a vydá Vám požadovaný lék. 

Může se však stát, že Vám bude vydáno např. menší množství léku, než jste dostával v České republice, nebo po Vás bude požadován větší doplatek za lék, a to proto, že se vydávání léků na předpis řídí vnitrostátními právním řádem země, v níž si léky vybíráte. Uplatňují se tak na Vás stejná pravidla jako na občany dané země. Od letošního roku bylo navíc zavedeno vydávání elektronických předpisů, ty ale nemusí být akceptovány ve všech zahraničních zemích, proto lékaře požádejte také o vystavení předpisu v papírové formě. 

Více informací a odpovědi na nejčastější otázky, které zajímají pacienty v souvislosti s vyzvednutím léků na předpis v zahraničí, naleznete zde.

Další možností je tzv. individuální dovoz. Ten lze využít v případě, že by se jednalo o neregistrovaný lék, který není v naší zemi dostupný. Lék je pak konkrétnímu pacientovi zajištěn v zahraničí. Lék je předepsán a lékárna v ČR zajistí jeho dovoz ze zahraničí. Předepisovaný lék však musí být registrován v zahraničí a jeho použití musí být dostatečně odůvodněno vědeckými poznatkyZa použití neregistrovaného léku nese odpovědnost zdravotnické zařízení. Je ale potřeba, aby nejprve schválil výši úhrady revizní lékař pojišťovny, jinak by nemohl být lék ze zdravotního pojištění uhrazen.

Více informací o nedostupnosti léků v ČR a jejich individuálním dovozu ze zahraničí se dočtete na internetových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv - zde

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

7.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS