Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeprava k lékaři - osoba zdravotně postižená

Dobrý den,

mám na Vás dotaz. V dubnu tohoto roku jsem ukončila léčbu rakoviny děložního čípku a teď dojíždím každé tři měsíce na kontrolu. Zhruba 70 km, tam a zpět 140 km. Onkolog mi cestu potvrzuje, ale gynekolog ne, s odkazem, že jedině na vozíku. Jedná se o přepravu osobním vozem. Jsem držitelem průkazu ZTP, mám důchod na pohybové ústrojí, hlavně na končetiny, a prý nemám nárok ani na sanitku.

Můj dotaz zní: je to správný postup?

Majka

Odpověď:

Dobrý den,

aby Vám pojišťovna uhradila náklady za cesty k lékaři, je nutné, aby Vám Váš ošetřující lékař tuto cestu předepsal. V případě následných kontrol u onkologa je Vaším ošetřujícím lékařem právě onkolog, proto by pro uhrazení nákladů na přepravu mělo stačit schválení přepravy onkologem. Potvrzení od gynekologa nutné není. V případě dalších pochybností či nejasností se zkuste obrátit také na Vaši pojišťovnu, která by Vám měla říci, za jakých podmínek cestovné proplácí.

Pokud by se Vám nezdál správný ani postup pojišťovny, nechte si od nich říct, z čeho při svém postupu vycházejí (konkrétní zákon, vyhláška, jejich vnitřní předpisy, apod.) a případně se nám můžete znovu ozvat.

 

Pro úplnost dodáváme obecná pravidla pro hrazení přepravy pacienta soukromým vozidlem:

Lékař je povinen hrazenou přepravu předepsat v případě, kdy zdravotní stav pacienta neumožňuje dopravu běžným způsobem (MHD, autobus apod.), ale vyžaduje přepravu dopravní zdravotní službou (sanitkou).

Pokud lékař uzná nárok na přepravu sanitkou, může se pacient rozhodnout, že místo sanitky využije pro dopravu soukromé vozidlo (např. vlastní auto). Podmínkou však je, že toto vozidlo bude řídit jiná osoba (nemůže tedy řídit sám pacient) a že ošetřující lékař použití soukromého vozidla schválí. Jsou-li všechny tyto podmínky splněny, pak má pacient nárok na náhradu cestovních nákladů ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího lékaře, který je schopen požadovanou zdravotní službu poskytnout.

Posouzení zdravotního stavu pacienta a v návaznosti na to předepsání či nepředepsání hrazené přepravy záleží pouze na lékaři. V případě, že lékař nárok na hrazenou přepravu neuzná, musí nést pacient náklady na přepravu sám, případně si i může sám zajistit sanitku, ale bohužel si ji bude muset zaplatit.

V případě podezření, že lékař hrazenou dopravu bezdůvodně nepředepsal, přestože by na ni z důvodu zdravotního stavu měl být nárok, je možné se obrátit se stížností na vedení zdravotnického zařízení, ve kterém lékař pracuje nebo na krajský úřad, jedná-li se o lékaře, který nepracuje v žádném zdravotnickém zařízení a vykonává tedy své povolání "samostatně". Více informací o podávání stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice v sekci Stížnosti. Dalším řešením by také mohla být změna lékaře.

Vaše Férová nemocnice

2.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS