Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky v nemocnici

Dobrý den, nebylo mi v práci dobře, a vzhledem k tomu, že můj obvodní lékař byl 50 km daleko zajela jsem do fakultní nemocnice. Bylo to kolem 13 hodiny a vyšetřená jsem byla na oddělení urgentní medicíny-chirurg.ambulance. Úplně jsem zapomněla při vstupu zaplatit poplatek, při vyšetření jsem se ptala doktora, jestli si mam dojít pro lísteček z automatu a on mi řekl, že ne. V lékařské zprávě mám napsáno: Regulační poplatek:ne. Mám teď obavy, abych nedlužila, a po nějaké době mi nenaskákaly nějaké astronomické částky.

Terezie

Odpověď:

Dobrý den,

regulační poplatky jsou upraveny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Dle § 16a odst. 1 tohoto zákona se platí regulační poplatky pouze za využití lékařské pohotovostní služby nebo lékařské pohotovostní služby v oboru zubního lékařství, a to ve výši 90 Kč. 

Lékařská pohotovostní služba je pak zakotvena v § 110 odst. 2 zákona o zdravotních službách. Jedná se o ambulantní péči poskytovanou pacientovi v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění. O pohotovostní služby nejde v případě poskytnutí ambulantní péče v rámci pravidelné ordinační doby poskytovatele.

Z placení regulačních poplatků existuje několik výjimek. Od regulačního poplatku jsou osvobozeny:

- osoby umístěné v dětských domovech, zařízeních ústavní výchovy či v zařízeních poskytujících pobytové sociální služby

- osoby pobírající pomoc v hmotné nouzi

- dále osoby, u kterých ošetřující lékař v rámci pohotovostní služby shledal, že vyžaduje hospitalizaci.

Pokud se nejedná ani o jednu z těchto výjimek je pacient povinen regulační poplatek zaplatit a lékař má povinnost dle § 16a odst. 5 téhož zákona regulační poplatek od pacienta vybrat. 

V případě, že pacient regulační poplatek nezaplatí, uvádí se tato skutečnost v lékařské zprávě a zpravidla se vyžaduje její podepsání pacientem. Za nezaplacení regulačního poplatku je pak pacientovi vystaven dlužný úpis, který je povinen do určitého data uhradit. V případě, že ho pacient neuhradí, lze ho vymáhat soudně. 

Více o regulačních poplatcích naleznete zde.

Pokud Vám byla tedy ambulantní péče poskytnuta v pravidelných ordinačních hodinách lékaře, nemáte povinnost regulační poplatek zaplatit. V opačném případě máte povinnost regulační poplatek zaplatit, pokud se na Vás nevztahuje osvobození od tohoto poplatku. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

11.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS